MannsForum

Tips og råd når du skal velge advokat

hvordan finne riktig advokat

Innledning

Vi har gjennom flere år blitt bedt om anbefalinger når medlemmene skal hyre en advokat. Spørsmålene dreier seg gjerne om konkrete advokater, eller advokatfirmaer i gitte regioner. Tidligere hadde vi avtale med et advokatfirma og har derfor litt erfaringer rundt dette. Basert på vår kunnskap, har vi utarbeidet en veileder som kan hjelpe deg å finne en dyktig advokat som faktisk vil bistå deg på en best mulig måte.

Kostbart å velge feil

Dessverre finnes det mange advokater som ser på konflikter som en mulighet til å øke egen fortjeneste. I stedet for å løse saken på en rask og effektiv måte, eskalerer de ofte konflikten for å forlenge prosessen og tjene mer penger. Vi i Mannsforum er i jevnlig kontakt med fedre som enten har byttet advokat eller er misfornøyd med advokatens innsats. Mange føler at advokaten ikke har jobbet i deres interesse, men snarere brukt saken som en inntektskilde. 

Bruk Kamerathjelpen

Vi anbefaler at du kontakter advokat for nødvendig juridisk rådgivning, men prøv å håndtere kommunikasjonen med eksen selv så langt det er mulig. Det vil spare deg for både tid og penger. Hvis du trenger støtte, veiledning eller råd, tilbyr vi gratis hjelp gjennom Kamerathjelpen på tlf 3333 7000. Dette kan være en god start før du velger å involvere en advokat.

Advokatfirmaer i nærområdet

Mange er dyktige på papiret, men viser seg å ha lite evne eller vilje til å virkelig jobbe for dine interesser. Gå på nett og sammenlign priser, erfaringer og vurderinger. Spør andre om deres erfaringer, for eksempel på MannsForums Facebook-side eller gruppe. Mange advokater tilbyr en gratis førstetime – bruk denne effektivt for å vurdere om advokaten har tid, kunnskap og engasjement til å hjelpe deg. 

Vurder advokat utenfor nærområdet

Vår erfaring er at advokater utenfor ditt nærområde kan være mer aggressive og resultatorienterte, siden de har færre personlige bånd til lokale aktører som dommere, sakkyndige eller barnevernet. Dette kan gi en fordel i saker hvor lokal tilknytning kan være en ulempe. Ulempen kan være høyere kostnader på grunn av reise og opphold.

Advokatforsikring

Et svært godt alternativ kan være å tegne advokatforsikring, for eksempel gjennom HELP Forsikring. Vær oppmerksom på at slike forsikringer gjerne må være tegnet før det burde være kjent at det kom til å bli en sak av det, eksempelvis før meklingstimen hos Familievernkontoret. Det kan være karenstid på flere måneder. Men ser man for seg at x er en konfliktskapende person, så er det kanskje ikke så mye å tenke på.

Dette bør du tenke på før du kontakter advokat

Før du tar kontakt med en advokat, sørg for at du har en tydelig oversikt over saken din. Her er noen viktige punkter:

Dette vil gjøre det lettere for advokaten å forstå saken raskt, og kanskje viktigst – det kan redusere advokatens timebruk, noe som sparer deg for betydelige kostnader.

Spørsmål du bør stille advokaten

Når du har valgt en advokat å kontakte, bør du være forberedt på å stille noen viktige spørsmål i første samtale. Her er noen tips, men listen er ikke utfyllende.

Ikke glem at advokattjenester er som alle andre tjenester du kjøper. Advokaten er like mye et menneske som rørleggeren og bilmekanikeren, og du må stille de riktige spørsmålene for å få de gode svarene.

Klientavtale

Når du velger advokat, bør det opprettes en klar kontrakt. Denne bør inkludere timepris, svartider, tilgjengelighet og eventuelle krav om forskuddsbetaling. Vær spesielt oppmerksom på advokater som krever store forskuddsbetalinger uten å vise resultater. 

Stevning og prosesskriv

God forberedelse er nøkkelen til et godt resultat i retten. Vår erfaring viser at en godt forberedt stevning, som klart fremhever kjernen i saken, kan gjøre en stor forskjell. Det er viktig å bruke tid på å spisse beskrivelsene og unngå standardformuleringer som kan få saken til å fremstå som mindre viktig for retten.

Selvprosedering

Noen velger å føre saken sin selv, uten advokat. MannsForum har flere medlemmer som har lykkes med dette, men dette krever både tid og innsats, og man bør være mentalt egnet til å stå i det alene. 

Hvis du vurderer dette, bør du være svært godt forberedt og ha en klar strategi. Det er viktig å huske at feiltrinn i retten kan bli svært kostbare, så vær kritisk til om dette er et godt alternativ for deg.

Lovdata Pro

For å få tilgang til relevant juridisk informasjon, kan du få gratis adgang til Lovdata Pro via ditt lokale bibliotek. Hvis biblioteket ikke har tilgang til Lovdata Pro, kan du be dem om å ordne dette. Veiledning finner du (https://lovdata.no/artikkel/gratis_tilgang_til_lovdata_pro_pa_ditt_bibliotek/2982).

Exit mobile version