MannsForum

De fem viktigste bøkene om likestilling og menns perspektiv

De fem viktigste Norske bøkene om menns perspektiv i likestillingsdebatten:

Ideen om Patriarkiet som en strukturell sammensvergelse, hvor menn stilltiende holde kvinner nede er en urealistisk konspirasjonsteori. Den strukturelt mektigste ideologien i 2019 er udiskutabelt Feminisme, og det feminismens narrative; “Menn undertrykker kvinner” har knapt vært mulig å stille kritiske spørsmål til de siste førti årene. Derfor finnes det nesten ikke bøker om menns perspektiv i likestillingsdebatten, men de finnes, og her har vi valgt ut fem som (tross noen år på baken for noen av dem), alle er høyst leseverdige og minst like aktuelle i dag:

“Mitt liv som mann i likestillingens hjemland” – av Øystein Stene – 2019

Dette er en bok om å være mann i et skandinavisk sosialdemokrati der likestilling og kvinnekamp for lengst har endret samfunnet. Hvor står mannen i møte med disse fortellingene, hvilket lys kaster de på ham, og hva mørklegger de? Det begynte med at romanforfatter Øystein Stene skrev et kritisk essay om #metoo i 2018. Forfatteren ble utskjelt på sosiale medier, troverdigheten hans trukket i tvil i pressen. Snart mottok han anonyme dødstrusler i posten, signert «alle kvinner». Det sto etter hvert klart for ham at problemet ikke bare var det han sa, men at han var mann og sa det.

Bokanmeldelse: “Mitt liv som mann i likestillingens hjemland”

Til salgs:  Haugenbok.no

“Mannen – Mytene, løgn og sannhet” – av Dag Furuholmen

Psykiater Dag Furuholmen og psykolog Ted Usatynski utforsker mannens rolle og identitet før og nå. Du får presentert ny forskning fra psykologi, samfunnsvitenskap og nevrobiologi. De ulike kapitlene følger mannen fra han er barn, gjennom voksenlivet og fram til han er en gammel mann, og de ulike livsfasene og rollene mannen går gjennom. Forfatterne beskriver ulike veier til manndom gjennom temaer som vennskap, ansvar, seksualitet, farskap og modenhet. Teksten inneholder også nyttige øvelser, som hjelper leseren å utforske disse viktige temaene.

Boken er en inspirasjonskilde for menn til å gjenoppdage sin maskulinitet, og til å kunne verdsette det spesifikke ved å være mann. Du får gode innspill til hvordan du kan slippe til den kraften, kreativiteten og lekenheten som gir oss glede og som er livgivende for våre relasjoner. Boken er skrevet av menn – for menn, men inviterer både menn og kvinner til en oppdagelsesreise i mannens psyke og instinktive drivkrefter.

Bokanmeldelse: “Mannen – Mytene, løgn og sannhet”

Til salgs: Cappelendamm

“Samværssabotasje – Norske fedre deler sine historier” – Camilla Fossum Pettersen

Aldri før har vi kranglet så mye om barna våre. Stadig flere fedre kjemper for mer samvær. Samværssabotasje er en viktig bok som vil skape debatt om foreldrerollen og barns livsvilkår ved samlivsbrudd. 120 000 barn har foreldre som krangler om hvor barna skal bo og om hvem som skal betale barnebidrag. Å sabotere samvær mellom barn og motparten, kan være et effektivt hjelpemiddel når man ønsker å sikre seg selv foreldreansvaret. Metodene for å vinne til seg omsorgen kan være mange og grove. Denne boken setter fokus på alle fedrene som rammes av samværssabotasje. Barneloven er nå på høring. Barne- og likestillingsminister Solveig Horne foreslår å endre barneloven for å styrke foreldreansvaret, styrke barns samvær med begge foreldrene og hindre samværssabotasje.

Bokanmeldelse: “Samværssabotasje – Norske foreldre deler sin historie”

Til salgs: ARK bokhandel

“Pen søker trygg – Hvordan kvinner undertrykker menn” – av Preben Z. Møller

Denne boka prøver ikke å forklare hvorfor det finnes sosial og økonomisk skjevhet mellom kvinner og menn. Det den derimot gjør, er at den prøver å forstå et mannsideal som fremdeles krever at mannen skal være sosialt og økonomisk dominerende. Dette til tross for at denne maskuliniteten er befolket av en generasjon menn, som er vokst opp i et klima hvor likestilling har vært et overordnet og nærmest alltid tilstedeværende ideal. Det er forfatterens generasjon, og han ble født i 1975, i det internasjonale kvinneåret. Hvordan skapes og opprettholdes disse idealene? På arbeidsplassen eller i parforholdet, men også på sjekkemarkedet, klatretur og andre mer uformelle arenaer?

Bokanmeldelse: “Pen søker trygg – Hvordan kvinner undertrykker menn”

Til salgs: ARK bokhandel

“Født sånn eller blitt sånn” – av Harald Eia og Ole Martin Ihle

Harald Eia snur opp ned på etablerte sannheter.

Hvorfor liker menn one-night-stands bedre enn kvinner? Er homofile mer feminine enn andre menn? Hvorfor er hevn viktig i straffeutmålingen? Harald Eia gir svarene i denne boka, basert på tv-programmet Hjernevask, et av de mest forhåndsomtalte programmene på NRK de siste årene. Eia har intervjuet verdens fremste eksperter om temaer som kjønn, vold, arv og miljø. Deres innsikter skal vise seg å stå i sterk kontrast til etablerte sannheter i Norge. Resultatet er lærerikt, provoserende og meget underholdende. Født sånn eller blitt sånn? er boka du må lese for å holde deg oppdatert om ny kunnskap på viktige felt.Harald Eia (f. 1966) er utdannet sosiolog. Han er best kjent som komiker fra Lille Lørdag, Åpen Post og Team Antonsen. Ole-Martin Ihle (f. 1977) er utdannet i Africana Studies fra New York University. Han er skribent, musiker og medforfatter av tv-serien. Dette er deres første bok.

Til salgs: Tanum bokhandel

Exit mobile version