Foto: “© Pixel & Co / Mannsforum”
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen presenterte i dag sammensetningen av regjeringens mannsutvalg.
– Det er på høy tid å se på likestillingsutfordringene gutter og menn møter i samfunnet, fordi de er gutter og menn, sa Trettebergstuen da utvalget ble presentert i statsråd fredag.
Bredt utvalg
Til NRK sier Trettebergstuen at hun er fornøyd med hvor bredt de har gått for å speile hele samfunnet i utvalget. Videre peker hun på at det er lenge siden det har vært sett på hvilke områder menn opplever utfordringer innen likestilling.
Det første mannsrolleutvalget ble opprettet i 1986 og ledet av Jens Stoltenberg. Så fikk vi mannspanelet fra 2007-2008 og et nytt Stoltenberg-utvalg fra 2017-2019 som fortsatte å arbeide i samme stil. Nå skal Claus Moxnes Jervell, faglig sekretær i Fellesforbundet, lede regjeringens mannsutvalg.
Jervell har også bakgrunn fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Leder i MannsForum, Arne Børke, er blant dem som skal sitte i utvalget. Det samme skal FHI-direktør Camilla Stoltenberg, komiker Adam Andreas Bredesen Schjølberg og lege Wasim Zahid.
De øvrige som er med i utvalget, er: Leder i Skeiv ungdom, Jane-Victorius Gipling Bonsaksen, spilleransvarlig for herrelandslaget i fotball, Brede Hangeland, Ola By Rise, Åsta Lovise Håverstad Einstabland, Julie Marie Borna Fossem, Aili Keskitalo, Idunn Tobiassen Mauseth, Aasmund Nordstoga, Liza Reisel, Are Saastad, Sylo Taraku og Nils-Erik Ulset.
Menn har en splittet rolle i samfunnet
I et intervju med Forskning.no tidligere i år sa professor i psykologi ved NTNU, Leif Edward Ottesen Kennair, at menn har en splittet rolle i samfunnet. De befinner seg helt i toppsjiktet og helt på bunnen: De tjener mest og faller helt utenfor. Ottesen mener det er viktig at man ikke drar alle menn over en kam, men ser på problemene de har innenfor den samfunnsklassen de tilhører.
Gutter gjør det dårligere enn jenter i skole- og utdanningssystemet. Menn er i mindretall i høyere utdanning. Det gjelder også tidligere mannsdominerte studier som jus og medisin. Langt flere gutter og menn som tar sitt eget liv.
«Vi ønsker å få en samlet og helhetlig oversikt over hvilke likestillingsutfordringer gutter og menn møter gjennom livsløpet. Et mannsutvalg vil kunne gi oss et godt grunnlag for å utvikle politikken på dette området», sa statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann (Ap) vedrørende innspill til mandatet i fjor.
Må ta utfordringene på alvor
Mannsutvalget skal utrede gutter og menns likestillingsutfordringer i Norge. Utvalget har 17 medlemmer som skal jobbe sammen frem til våren 2024 med å lage en helhetlig oversikt og foreslå tiltak.
I regjeringens pressemelding sier kultur- og likestillingsministeren at de ønsker at alle, uavhengig av kjønn, skal ha muligheten til å leve frie og selvstendige liv.
«Da må vi ta menns særskilte likestillingsutfordringer på større alvor. Vi vet for eksempel at flere gutter sliter på skolen, at fedre oftere må kjempe for å bli anerkjent som fullverdige omsorgspersoner for sine barn, gutter og unge menn får ansvaret for å passe på sine søstre og familiens ære og dessverre er selvmordstallene høyere hos menn enn hos kvinner. Vi må finne ut mer om hvorfor det er slik og hva vi kan gjøre med det».
Gutter og menn må gis rom til å prege mer enn de negative statistikkene i samfunnet. MannsForum ser derfor frem til utvalgets arbeid – der det gis mulighet til å vise frem mannen som ressurs.