MannsForum

FORSKNINGSRÅDETS LIKESTILLINGSKONFERANSE “KJØNN I AKADEMIA: PÅ VEI MOT BALANSE?”

Illustrasjonsfoto – Shutterstock

INNTRYKK FRA FORSKNINGSRÅDETS LIKESTILLINGSKONFERANSE:
«KJØNN I AKADEMIA: PÅ VEI MOT BALANSE?» 24.11.22. Drammensveien 288.

Kjønn i Akademia: På vei mot balanse?

BAKGRUNN OG FORMÅL FOR KONFERANSEN

Konferansen var en oppsummering av resultatene av Forskningsrådets Likestillingsprogram BALANSE etter 10 år, status for likestillingen i norsk forskning i dag, og hvor går veien videre? Hvorfor er det fortsatt så langt igjen til et kjønnsbalansert akademia? Og hva kan og bør vi gjøre med det? Hovedfokuset var mangelen på kjønnsbalanse/mannsdominansen på professornivå, ikke på kjønnsubalansen/kvinnedominansen i Akademia generelt, og især ikke i Forskningsrådet og kjønns- og likestillingsforskningen. Innledere på konferansen: May-Britt Moser, Liisa Husu, Beret Bråten, Curt Rice, Mari Teigen, Solveig Kristensen, Karen-Lise Scheie Knudsen, Lynn Nygaard, Knut Liestøl, Ragnhild Hennum med flere.

Dette notatet inneholder en konferansedeltagers subjektive inntrykk og refleksjoner om kjønnsbalansen, likestillingen og informasjon/uttalelser på selve konferansen, som en indikasjon på i hvilken grad Forskningsrådet og de deltagende institusjoner feier for egen dør og går foran med et godt eksempel for forskningssektoren i arbeidet for kjønnsbalanse og likestilling. Konferansen viste at det gjør de ikke.

HOVEDINNTRYKK FRA KONFERANSEN

  1. Hovedfokus på konferansen var problemet med overrepresentasjonen av menn på professornivå i norsk forskning, ikke kvinnedominansen av kvinner i akademia, både blant ansatte og studenter.
  2. Den store kjønnsubalansen/kvinnedominansen hos arrangøren og deltagerne på konferansen var ikke tema på konferansen
  3. Stor kjønnsubalanse hos arrangøren Forskningsrådet: 80 % kvinner, 20 % menn. I Forskningsrådets eget kunnskapssenter som formidler og fremmer forskning om kjønns og likestillingsforskning er mangelen på kjønnsbalanse og likestilling absolutt: 100 % kvinner. Det ble ikke redegjort på seminaret hva verken Forskningsrådet eller Kilden gjør for å rekruttere flere menn for å bedre kjønnsbalansen/likestillingen i egen organisasjon, jfr. Likestillingslovens krav i § 24 og 26. Forskningsrådet ledes av en kvinnelig adm.dir.
  4. Stor kjønnsubalanse blant innledere og paneldeltagere: 75% kvinner, 25 % menn. Møteleder: Kvinne, forfatter, sosiolog og feminist. Underholdende innslag: Kvinne.
  5. Forfattere av boka «Kjønn og Akademia» om programmet som ble presentert: 2 kvinner, en prosjektkoordinator fra Forskningsrådet og en professor fra Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK) ved UiO. Kjønnsubalansen blant ansatte og stipendiater ved STK er 87% kvinner og 13 % menn. Senterleder og professorer er alle kvinner. Professoratet for Mannsforskning er nylig nedlagt. (Kjønnsubalansen er typisk for kjønnsforskningssentrene ved de andre universitetene).
  6. Stor kjønnsubalanse blant deltagere: 90 % kvinner og 10 % menn.
  7. Den store og økende kjønnsubalansen i studentmassen med nesten dobbelt så mange kvinnelige som mannlige fullførende studenter (Ca. 65% kvinner-35% menn) ble ikke problematisert på konferansen.
  8. 4 av 6 fagretninger er kvinnedominert
  9. Kjønnsubalansen i de store kvinnedominerte og kjønnssenstitive fagretningene er skyhøy, nesten uten tiltak for å bedre kjønnsbalansen.
  10. Hovedinnsatsen for kjønnsbalanse ligger på de få mannsdominerte fagretningene der kvinner blir prioritert med rekrutteringsprogrammer og kjønnspoeng m.v.
  11. Utviklingen av kjønnsubalansen i Akedemia går stødig mot stadig økende kjønnsubalanse og kvinnedominans, både blant ansatte, ledere, forskere og studenter. Kvinnedominansen vil prege Akademias kultur og virksomhet ut denne og i neste generasjon(er), med de konsekvenser dette vil få for sektorens prioriteringer, «produksjon», miljø, relevans og omdømme. Kvinnefavorismen i Akademia vil kunne få store, og sannsynligvis også negative, samfunnsmessige konsekvenser. Akademisk inspirerte og aspirerende menn vil sannsynligvis i økende grad søke akademiske utfordringer og karriereveier utenfor det statlige Akademia, eller velge andre yrkesveier og livsutfordringer hvor de føler seg mer velkomne. Dette bør bekymre både Forskningsministeren, Forskningsrådet, Universitetene, Forskningssentrene, Likestillingsministeren og Likestillingsombudet.

VIKTIGE OG/ELLER BEMERKELSESVERDIGE UTTALELSER, FAKTA OG REFLEKSJONER FRA KONFERANSEN (Cherrypicking)

Mål: «Kognitivt mangfold»

Inntrykk ved Guttorm Grundt

Leder Likestillingsgruppa MannsForum

Exit mobile version