MannsForum

Ny knusende dom i Høyesterett

Høyesterett: Dom etter barneloven er verdiløs når det kommer til innkreving av barnebidrag.

Merk: Denne saken dreier seg ikke om de pågående NAV-sakene hvor MannsForum er partshjelper. Støtt gjerne dette prosjektet gjennom spleisen vår!

Den 23. september 2024 kom det dom fra Høyesterett i saken hvor en far er pålagt å betale bidrag til mor selv om far har en dom fra Lagmannsretten som sier at barnet skal bo hos ham. 

Høyesterett mener altså at det er til barnets beste at far betaler bidrag, selv om mor på tross av dom i Lagmannsretten velger å holde barnet borte fra ham. I dommen fra Lagmannsretten er det beskrevet ganske store mangler ved mors omsorgsevner. 

Første gangen mor holdt barnet borte fikk mor en påtaleunnlatelse for brudd på straffelovens §261. Politiet ønsket ikke å gripe inn da mor gjorde dette for andre gang. MannsForum har kjennskap til flere slike tilfeller, hvor politiet første gangen gir en påtaleunnlatelse og neste gang ikke ønsker å etterforske. 

MannsForum vurderer nå om vi i det hele tatt kan anbefale folk å gå til retten i slike saker, når en dom etter barneloven har så lite rettsvirkning. Hvis politiet ikke vil etterforske brudd på straffeloven, så mister man en sanksjonsmulighet i disse sakene. Da har man som bostedsforelder bare to andre sanksjoner tilgjengelig – nemlig tvangsmulkt eller tvangshenting. 

Vi legger merke til at det også i denne saken var snakk om et barn som oppholdt seg hos sin mor og skulle hentes til sin far.

Tvangsmulkt har lite til ingen virkning hvis den grenseoverskridende forelder ikke har betalingsevne. For kort tid siden så vi også at politiet ble anmeldt for å bruke makt i forbindelse med avhenting av et barn som ble ulovlig tilbakeholdt av den ene forelderen. Samtidig kjenner vi til flere saker hvor barnevernet på samme måte får støtte fra politi når barn skal tvangshentes, uten at det medfører tilsvarende anmeldelser eller oppmerksomhet i media.

Vi legger også merke til at det i akkurat denne saken var snakk om et barn som oppholdt seg hos sin mor og skulle hentes til sin far. 

Kan man tenke seg at politiet med dette blir enda mer tilbakeholdende med tvangshenting etter barneloven i fremtiden? Slike situasjoner som Høyesterett her har tatt stilling til vil kunne bli mer og mer alminnelige. Hvis ikke politikere nå griper inn, så vil barna miste en større del av den tryggheten som barneloven er ment å gi. Det må gis klare føringer for hvordan barnet beste skal vurderes som en helhet, og uhensiktsmessig atferd må få tydelige konsekvenser.

Dommen i Høyesterett kan tyde på at dommerne mener at samfunnet i prinsippet ikke bare tillater selvtekt, men også belønner det. Politiet toer sine hender, og NAV fungerer som administrator av bonusordningen for den som tar seg til rette.

Vi vil derfor følge opp saken politisk.

Husk at medlemstall er en viktig del av vår styrke inn mot politikerne. Bli gjerne med og støtt oss, enten du vil bidra til forandring eller bare ønsker å være støttemedlem!

Exit mobile version