Foto: Mannsforum
En pappas viktigste telefonsamtale
Med beskyldninger om å være en elendig far for barna han elsker så høyt, blir livet tungt å leve. I den vanskelige situasjonen ringer far Kamerathjelpen. Mange menn har vanskelig for å spørre om hjelp. Men å våge er det første skrittet mot noe bedre.
Her kaller vi han Thomas, men han heter egentlig noe annet.
“Thomas” har lyst til å stå fram med eget navn, men vi har valgt å anonymisere han for å ikke indirekte identifisere andre personer (1).
Ender i brudd
Thomas har to barn med en norsk kvinne, og i 2015 ble det samlivsbrudd.
– Jeg er opprinnelig fra nord Afrika, alt er annerledes i hjemlandet mitt enn i Norge. Der kan man fortelle rett ut om hvordan man har det, så får man hjelp fra familie og venner. Jeg hadde nettverk i Norge da samlivet tok slutt også, og folk kunne spandere en øl eller to, men de visste liksom ikke helt hva de skulle si. Man føler seg ensom og maktesløs i en slik situasjon.
– Jeg ble beskyldt for å være han slemme pappaen og en dårlig far, men jeg er en god person med et godt hjerte. Det var den verste tiden i verden for meg, jeg skulle ønske at jeg ikke fantes i verden, at jeg lå i koma. Men man har jo barn og man kan ikke finne på noe dumt. Jeg måtte være til stede for dem, selv om jeg gikk igjennom den verste perioden noensinne, forteller Thomas åpenhjertig.
– Jeg hadde en toårs periode hvor jeg var mye alene, jeg gikk i terapi, men når timen var over var jeg like alene igjen. Å ikke være norsk kan være ekstremt vondt, som på møter i familievernkontoret hvor alle bare hadde øyekontakt med mor. Familievernkontoret var på hennes side. Jeg opplevde det som diskriminerende. Når jeg stiller spørsmål og de bare svarer mot henne. Mammaen framstilte hjemlandet mitt som et usivilisert land, mer aggressivt med kjefting og skriking, men jeg er ingen hissig person. Noen av beskyldningene hennes kjenner jeg meg igjen i, noe ting har jeg også gjort feil, men ikke slik det ble fremstilt, sier han ettertenksomt.
Vendepunktet
En bekjent fortalte Thomas om Mannsforums Kamerathjelpen. Barnefaren ringte kamerathjelper Ole-Petter Olsen en kveld:
– Jeg må bare si det, Ole-Petter er fantastisk! Det er vanskelig for mange menn å spørre om hjelp. Men å våge er det første skrittet mot noe bedre. Jeg tror ikke jeg kunne klart meg gjennom denne perioden i livet uten Kamerathjelpen. Min jobb var å tørre å spørre om hjelp. Mange menn liker ikke å ta den telefonen. Men Thomas oppfordring til menn i en lignende situasjon er krystallklar: – Våg å oppsøke hjelp! Ingen trenger å stå alene.
Foto: Mannsforum
– Hva er det viktigste Kamerathjelpen betydde for deg?
– Jeg kan ikke fremheve kun en ting. Det er hele pakka. Noen er der for deg som har opplevd det samme selv. Du møter folk som vil ditt beste. Når man står i en livskrise og kanskje må vente månedsvis på en time hos psykolog. Hos Kamerathjelpen får du noen å prate med når du trenger det, med en gang.
I Norge fungerer de offentlige systemene helt annerledes enn jeg kjenner. Man føler at man er den eneste i verden som har dette akkurat slik. Men kamerathjelpen lærte meg at dette er vanlig og at mange menn har gått igjennom dette. Jeg som er fra et annet land kan ikke noe om regler og lover her, og Kamerathjelpen gir juridisk bistand og praktiske råd (2).
Jeg opplevde at Kamerathjelpen er de eneste som forsto meg, for de har opplevd mye av det samme selv. Når jeg møtte andre mennesker som trodde på meg ble dagene mye lettere, det er viktig å bety noe for noen, at jeg hadde noen jeg kan ringe og prate med 24/7 gjør at man ser litt lyset og får litt håp. For meg var det viktig å føle at noen var der for meg.
I dag er Thomas et godt sted i livet – han har et fantastisk forhold til barna sine, og delt omsorg gjør at han og barna har mye tid sammen.
Fakta om Kamerathjelpen:
Tilbyr en erfaren person å snakke med og råd til din egen sak. Kamerathjelpen er Mannsforums hjelpetjeneste, og har kamerathjelpere over hele landet alle med taushetsplikt. Tjenesten er et lavterskeltilbud for mennesker som sliter og er gratis.
Kontakt: kamerathjelpen@mannsforum.no
(1) PFU felte Dagbladet i 2019, tross avisartikkelen hadde sladdede ansikter og ikke brukte navn. Dette setter presedens og som konsekvens anonymiserer vi oftere personlige opplevelser, for å ikke utilsiktet identifisere andre personer i historiene.
(2) Kamerathjelpen er en likemannstjeneste og kan gi praktiske og juridiske råd, men bare basert på egne opplevelser og erfaringer.
Dette er første av en intervju-serie på tre om Kamerathjelpen.
Av Torill Frislid Gustafson og Vemund Vennestrøm
Mail: redaksjonen@mannsforum.no