MannsForum

Prostatakreft: Når døden banker på

Overlever: Roar Vangen opplever at livet har fått nye dimensjoner etter at han vant over kreften. (Foto: Privat)

Roar Vangen ble først operert for nyrekreft, deretter prostatakreft samme år. – Det å oppleve at det ikke var min tur denne gangen, har gitt personlig vekst, forteller musikeren og tusenkunstneren fra Lørenskog. Men veksten kom ikke gratis.

– Jeg har nok vært over middels heldig. All kreft ble oppdaget tidlig og fjernet ved operasjonene. Etterpå har jeg vært helt kreftfri, forteller 64-åringen. Begge operasjonene fant sted i 2012. Nyrekreften i februar, prostatakreften i august det året.

CV-en til Vangen er lang og full av meritter. Lydteknikker, plateprodusent, multiinstrumentalist generelt og gitarist spesielt, samt tekstforfatter og komponist, bare for å nevne noe. Alt fra Banana Airlines, musiker i Trond Granlunds band og solo-karriere følger med.

Ut av landet

Vangen tok et spesielt grep før operasjonen for prostatakreft. Han dro til Martini-Klinik i Hamburg, for å bli operert med en metode som ikke er i bruk i Norge. Her valgte han å bli operert med åpen kirurgi, ikke robotassistert, men såkalt «rapid section».

Mens Vangen lå i kunstig koma i forbindelse med operasjonen, ble prostata sendt til et laboratorium som sjekket for kreft i overflaten. Om det ikke finnes kreft der, kan man ifølge Vangen fastslå med 99 prosent sikkerhet at det ikke er spredning utenfor prostata. Slik sparer man nervevevet og dermed evnen til ereksjon. 86 prosent av norske pasienter opplever impotens etter operasjon for prostatakreft (1).

– I ettertid har jeg hatt null problemer med impotens eller inkontinens etter fjerning av prostata, forteller Vangen. Operasjonen i Tyskland kostet ham 130.000 kroner.

Vil ha PSA-screening

Siden kreftoperasjonene har han jobbet aktivt med prostatakreftsaken. Blant annet har han i fem år sittet i styret i Prostataforeningen i Romerike. Vangen er forkjemper for at PSA-screening skal innføres i Norge.

– Det har vært delte meninger om PSA-screening i mange år. Mange leger og helsepersonell har vært kritiske. Men den store forskningen som for få år siden ble utført i Gøteborg, jeg mener det var 20.000 menn som ble fulgt over mer enn 20 år, har vel egentlig slått beina under mye av den tidligere forskningen (2), sier Vangen og legger til:

Roar Vangen. (Foto: Privat)

– PSA-screening burde være en selvfølge i dag.

Når det gjelder norske behandlingstilbud for prostatakreft, mener lørenskogmannen at vi befinner oss midt på treet, om vi sammenligner internasjonalt. Men med enkle grep mener han at vi kan vi bli langt bedre.

– Hvis vi i Norge hadde laget ett eller to nasjonale prostatakreftsentre, kunne vi oppnådd lignende resultater som Martini-Klinik. I dag lar vi mer enn 15 sykehus utføre operasjonene. Å operere med den nervebesparende teknikken som Martini-Klinik bruker, krever stort volum og er fullstendig umulig i Norge i dag, sier Vangen og viser til professor emerita ved UiO Sophie D. Fosså sin forskning.

Tyskerne langt foran

I 2018 publiserte Fosså en studie som viser at menn som ble operert ved Martini-Klinik i Tyskland oppgave en score på 49 vedrørende seksuell funksjon etter at operasjon var gjennomført der. Til sammenligning oppgav deltakere i samme studie, operert ved Universitetet i Oslo, en score på kun 19 på selvrapporteringen om seksuell funksjon. Full score var 100. Dette ifølge dagensmedisin.no (link 3 og link 4 under).

– “Konkurransen” mellom store helseregioner, leger og helsepersonell som velger å overse Fosså sin forskning, gjør at vi dessverre har en lang veg å gå, sier Vangen. Han mener også Prostatakreftforeningen er blant dem som legger for liten vekt på forskningen til professor Fosså.

– Mange er mer opptatt av å sitte stille i båten enn å stå på barrikadene og kjempe for våre sønner, avslutter Roar Vangen.

(1) https://prostatakreft.no/a-leve-med-prostatakreft/impotens/

(2)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29254399/


(3) https://www.dagensmedisin.no/artikler/2018/10/26/-legene-har-ikke-vart-nok-pa-barrikadene/


(4) https://www.dagensmedisin.no/artikler/2018/10/26/ous-vil-prove-ut-ny-metode-for-a-bevare-potensen-hos-prostatakreftopererte

Exit mobile version