MannsForum

En guide ved samlivsbrudd når barn er involvert

Samlivsbrudd når barn er involvert

Kamerathjelpen støtter tusenvis av foreldre med samværsutfordringer hvert år. Dette arbeidet har gitt oss et omfattende kunnskapsgrunnlag, hvor vi dessverre ser en gjennomgående rød tråd. Sakene involverer ofte samlivsbrudd med barn, uhensiktsmessig kommunikasjonsform, sabotasje av samvær, selvtekt og falske anklager. I et flertall av sakene er det mødrene som står bak disse falske anklagene. Norske mødre er ikke enestående – tall fra andre land viser også tilsvarende tendenser.

Lønnsomt å sabotere samvær

Systemet belønner dessverre samværssabotasje. Dersom den ene forelderen har barna på sin folkeregistrerte adresse og den andre har lite samvær, mottar førstnevnte både barnetrygd fra Nav og barnebidrag fra den andre. Jo mindre tid den andre har med barna, jo mer må han eller hun betale i barnebidrag. Dette økonomiske insentivet kan forklare hvorfor rundt 25% av alle rettssaker i Norge er barnefordelingssaker, og hvorfor mange foreldre, særlig fedre, slites ut psykisk, fysisk og økonomisk når det kjæreste de har tas fra dem.

Forøvrig viser en fersk knusende dom at systemet har mange insentiver til konfliktsentrerte foreldre for å skape stygge situasjoner ved et samlivsbrudd.

Samlivsbruddguide

Basert på vårt arbeid har vi laget en veileder for hvordan du bør navigere ved samlivsbrudd når barn er involvert. Dette er ikke en utfyllende liste, men en liten oversikt over hva du i verste fall kan forvente.

Noen punkter du bør tenke over

Adresseendring

Først sikrer den ene forelderen seg adresse alene på felles bolig, ofte ved at den andre “presses” ut, enten ved at det skapes dårlig stemning, eller ved lovnader om at det ikke skal ha noen konsekvenser. 

Offentlige instanser brukes mot deg

Noen advokater vil kunne gi råd om å kontakte barnevern, familiesenter, familievernkontor, politi og andre instanser for å fortelle den ene siden av historien. Dette innebærer gjerne påstander om ustabilitet og psykisk terror fra den andres side, og lite tillit til evner som omsorgsperson. Mødre får oftest sympati, mens fedre oftest ender opp med å forsvare seg mot en rekke påstander og angrep fremfor å fokusere på barna. Å bli angrepet fra flere hold kan sette enhver person ut av stand til å tenke konstruktivt.

Samværssabotasje og feller

En forelder kan sabotere samværet og kutte kommunikasjonen, med påstand om at den andre er umulig å samarbeide med. Feller kan eksempelvis være stygge tekstmeldinger, provoserende atferd,  eller fysisk konfrontasjon med video- eller lydopptak. Hvis du reagerer med forsvar eller motangrep på dette, kan politianmeldelse være neste steg. Hvis du opplever samværssabotasje, sørg for å ikke gi fra deg samvær i mer enn tre måneder, ref status quo-prinsippet.

Anklager om vold og besøksforbud

Mødre bruker gjerne voldsanklager mot fedre, og slipper relativt lett unna med det. Kommunikasjonen brytes da ofte helt fra mors side, og en tredjepart må inn for å formidle beskjeder. Hun kan påstå at du er farlig og ustabil, og søker derfor om voldsalarm eller besøksforbud. Dette gjelder uavhengig av om du mener du har kontroll på ting. Hvis mor flytter med barna, kontakt Kamerathjelpen umiddelbart.

Foreldrefremmedgjøring

Vi definerer foreldrefremmedgjøring som bevisste og ubevisste ord og handlinger, nedsnakking, kroppsspråk og holdninger som på kort og/eller lang sikt er egnet for at barnet skal ta avstand fra en eller begge foreldre. Dette er etter flere definisjoner regnet som psykisk vold mot barna, og er skadelig for deres mentale helse. 

Hvis du opplever noen av disse tingene, ta kontakt med Kamerathjelpen snarest.

Prosessen

  1. Flytting

Flytteregistrering vekk fra barnas adresse er avgjørende for resten av prosessen. Den eller de av foreldrene som har felles adresse med barna innehar det som betegnes som “bostedskompetansen”. Denne reguleres i flere paragrafer i barneloven, men særlig i §37. Hvis du først har valgt å flytte uten en god samværsavtale, så er det en lang vei tilbake dersom du møter motstand fra den andre forelderen. 

Barnebidraget defineres eksempelvis av bostedsadresse. Og jo mindre samvær du har, desto mer må du betale. For to barn mellom 1 og 10 år kan dette beløpet fort bli kr 5 – 15 000 kr per måned, skattefritt rett i lomma på den andre forelderen. Hun eller han tjener økonomisk på å sabotere samvær.

Hvis du forlater eller har forlatt felles bolig, sørg for å ikke gi fra deg samvær. De siste tre månedene regnes ofte som  “status quo” i en eventuell rettssak. Hvis du må flytte, finn et sted i nærheten av barnas skole eller barnehage og ha fokus på dem. NB: Status quo vil brukes mot deg i alle fremtidige møter.

Tips: Vår anbefaling er å ikke melde flytting før en god samværsavtale er signert. Kamerathjelpen kan bistå med en grundig og gjennomarbeidet avtalemal.

  1. Mekling hos Familievernkontoret

Dersom foreldrene har bodd sammen, har de plikt til å begjære mekling hos Familievernkontoret ref. Barnelovens §51. Dersom konfliktnivået ansees for å være høyt, kan mekling holdes separat, og foreldrene møter hver for seg. Separat mekling er en særordning for høykonfliktsaker, og om du blir kalt inn til en slik uten at du tenker det er noen grunn til det, så kan det være lurt å være litt på vakt. Meklingen fører til en meklingsattest, som er nødvendig for å kunne ta saken til retten. Vi anbefaler å etablere en god samværsavtale, og å få den “tinglyst” hos Statsforvalteren.

Tips: Meklingsmøte må altså gjennomføres for å kunne gå til rettsak. Vårt tips er å forholde seg rolig i disse møtene og ha fokus på at du ønsker å få til et samarbeid som er til det beste for barna.

Vi anbefaler at du melder deg på et COS-P kurs og Fortsatt Foreldre kurs i din kommune, for å vise at du tar papparollen på alvor. Er det vold involvert, meld deg også på et Sinnemestrings kurs.

  1. Rettssak og advokat

En av dere vil kanskje ta ut stevning mot den andre, og begge bør da skaffe advokat. Det finnes de som evner å være selvprosederende, men det er ikke noe vi anbefaler. For å finne en dyktig advokat har vi en laget en guide. MannsForum har kurs og materiell for medlemmer som skal i retten, men de grunnleggende prinsippene er å holde fokus på din egen foreldrerolle, og unngå å bruke tid på å angripe den andre. Rettferdighet får du aldri, fordi rettferdighet er en subjektiv verdi. Med det menes at alle parter og deltakere i prosessen kan ha sine egne synspunkter om hva rettferdighet er, og det samsvarer ikke nødvendigvis med din egen.

Tips: Å kjøre en rettssak er en langtekkelig prosess. I 2023 var gjennomsnittstiden fra stevning til hovedforhandling ca 9 mnd. Vår anbefaling er å bruke tid på finne en dyktig advokat, se guide, og ha kontinuerlig kontakt med en Kamerathjelper. Husk å ta notater, ta vare på bilder, lyd-vidoeopptak, samt andre bevis for å tegne opp en tidslinje for advokaten.

  1. Saksforberedende møte

Det første saksforberedende møtet skjer ofte etter noen måneder etter meklingsmøte. Her møter fars og mors advokat, dommer og eventuell sakkyndig. Møte går som regel over en dag og ditt fokus bør være på barna og deres fremtid, ikke på gamle krangler. Du er der for barnas beste, og de fleste barn har fordeler av å ha like mye tid med begge foreldre.

Tips: Før møte bør du og din advokat ha utarbeidet en strategi, en tydelig tidslinje og et ønsket utfall. Ha med deg mat og drikke som kan hjelpe deg å holde roen dersom du møter anklager, beskyldninger og andre påstander som oppleves urettferdig.

  1. Sakkyndiges vurdering

I andre saksforberedende møte, som gjerne finner sted 3–4 måneder senere, vil en sakkyndig ha gjennomført observasjon av samspillet mellom hver av foreldrene og barna. Dette skjer vanligvis gjennom samtaler, og i noen tilfeller ved hjemmebesøk. Ved hjemmebesøk, sørg for å rydde bort tomme ølflasker og alkohol. Det er viktig å vise sakkyndig at du er en god mamma eller pappa, og ting som kan skape misforståelser eller bygge oppunder en konfliktsøkende motparts narrativ bør ryddes av banen. Ha fokus på barnas beste i samtalene og la sakkyndig få nødvendig rom til å forstå dette.

Tips: Forsøk å fremstå som spørrende og ikke belærende ovenfor sakkyndig. Vær ærlig om at det å være alenefar er en ny situasjon, hvor du ønsker å lære mest mulig for å mestre rollen best mulig.

  1. Hovedforhandling

Hovedforhandlingen kan gå over flere dager og skjer vanligvis 3-6 måneder etter andre saksforberedende møte. Det er først her du kan bruke og legge frem eventuelle bevis i form av bilder, videoer, lydopptak eller annen dokumentasjon. I de første saksforberedende møtene vil vi anbefale sterkt å ha fokus på barnas beste. For din egen del kan det være viktig å få tegnet opp en tidslinje og ta vare på bevis og dokumentasjon for hva som faktisk har skjedd. MEN: Det er ikke du selv som skal fremlegge beviser, eller anklage den andre part. Hvis noen skal gjøre det, er det advokaten din. For din egen del skal du utelukkende fokusere på dine positive evner som forelder, hva du kan tilby barna, hvordan du kan opprettholde likeverdig foreldrekontakt etc. Hvis du skal si noe om den andre part, så skal det være om positive egenskaper. 

Tips: Ha oversikt over egne notater og vær forberedt for hva du ønsker å kommunisere og oppnå i forkant av møte.

Husk at barna blir eldre

    Offentlige retningslinjer (ref. FOSAPs veileder), legger føringer for samværsopplegg. Fra barna er 7 år skal de høres etter modenhetsgrad, og fra 12 år vil deres ønsker vektlegges enda tyngre når det gjelder samvær. Dette misforstås gjerne som at barna kan bestemme selv, men det er ikke lovens hensikt. Dersom du har havnet “bakpå” i saken din, er det alltid viktig å være den beste utgaven av deg selv. Barna kan etter fylte 12 år få såpass mye å si for saken at du kan få endret status dersom barna selv ønsker det. 

    Kostnader og belastning

      En rettssak med to saksforberedende møter og advokatutgifter koster gjerne fra ca kr 70.000-150.000, i tillegg til mye tid og energi. Kommer man til at en anke er nødvendig, vil kostnadene raskt stige med kr 250.000 til. Husk også at hvis man taper saken, vil motparten ofte søke om at du skal betale dennes advokatutgifter, noe som fort dobler kostnaden. Å velge riktig advokat første gangen er derfor en viktig oppgave, siden man risikerer å måtte gå gjennom hele prosessen flere ganger.

      Barnelovens §36 kan betegnes som en uendelig sirkel. Selv om du får en dom som du mener er riktig, så kan den andre part være uenig og kreve endring. Det vil i mange tilfeller resultere i nok en runde gjennom mekling og rettsprosess.

      Vi hjelper deg

      Kamerathjelpen støtter hundrevis av mødre og fedre i lignende situasjoner. Systemet har mange svakheter, og de som utnytter offentlige ressurser for egen vinning er oftest mødre. Kamerathjelpen har sin opprinnelse fra en slik sak, og har vokst og utviklet seg over mange år.

      Vær oppmerksom på at det finnes mange “hjelpere” der ute, og ikke alle er like seriøse. MannsForum ser ofte at spørsmål stilt i åpne diskusjonsfora besvares med faktafeil, rettferdighetssans og alminnelig rettsoppfatning. Dette samsvarer ikke så ofte med rettspraksis, og du kan bli overtalt til å ta valg som kan ødelegge saken din fullstendig. 

      Del din historie med oss, så kan vi sammen lage en artikkel som belyser din situasjon. Finn oss også på Facebook for å dele erfaringer og få støtte fra andre i samme situasjon.

      Skrevet av Stian Borgersen
      Redaktør og Kamerathjelper i MannsForum

      Exit mobile version