Den Internasjonale Mannsdagen

Menn og kvinner er sterkest sammen. – MannsForum

Litt om mannsdagen.no

Denne siden er etablert for å kunne skape en felles plattform for norske mannsdagsarrangementer. I 2024 vil den i første omgang dreie seg om dagen, og om MannsForums markering og konferanse. Formålserklæringer vil bli utarbeidet i god tid før fremtidens mannsdager!

Mannsdagens betydning: En hyllest til menn og maskulinitet

Den internasjonale mannsdagen, som markeres 19. november hvert år, er en viktig anledning for å sette fokus på menns bidrag til samfunnet, samt utfordringer de møter. Selv om dagen ikke har like stor oppmerksomhet som kvinnedagen, har den gradvis vokst i popularitet og betydning. Dette er en anledning til å anerkjenne menn som fedre, brødre, sønner, venner og kolleger, og samtidig reflektere over hva det vil si å være mann i dagens samfunn.

Hvorfor trenger vi en mannsdag?

Historisk sett har mye av diskusjonen rundt kjønnsrelaterte temaer fokusert på kvinners rettigheter og utfordringer – med god grunn. Likevel er det viktig å anerkjenne at menn også står overfor spesifikke problemer som ofte blir oversett. Den internasjonale mannsdagen gir oss mulighet til å adressere disse utfordringene, inkludert psykisk helse, selvmord, vold, og manglende likestilling i visse områder, for eksempel omsorgsroller.

Mannsdagen handler ikke om kjønnskamp. – MannsForum

I tillegg handler ikke mannsdagen om å sette kjønn opp mot hverandre. Den er snarere en påminnelse om at kjønnsperspektiver er komplekse, og at vi må jobbe sammen for å bygge et samfunn der både menn og kvinner kan trives. Mannsdagen er derfor en dag for refleksjon, dialog og feiring.

Temaer som ofte diskuteres på mannsdagen

  • Psykisk helse
  • Rollemodeller
  • Maskulinitetens mange sider
  • Menn som omsorgspersoner

Kritikk og kontroverser

Som med alle merkedager har mannsdagen fått sin andel av kritikk. Enkelte hevder at den reduserer oppmerksomheten rundt kvinners rettigheter, mens andre mener den ikke adresserer menns utfordringer på en tilstrekkelig måte. Det er også de som hevder at dagen kun er en symbolsak og ikke fører til reell endring.

Men til tross for kritikken er mannsdagen en verdifull påminnelse om at kjønnsspørsmål handler om begge sider av spekteret. Ved å styrke forståelsen av menns utfordringer, kan vi jobbe sammen for å skape et mer rettferdig og balansert samfunn.

Hvordan markeres dagen?

Den internasjonale mannsdagen handler om mye mer enn bare å feire menn; den er en anledning til å anerkjenne menns bidrag til samfunnet, adressere viktige problemer og oppfordre til positiv endring. Enten det handler om å fremme psykisk helse, utfordre kjønnsroller eller løfte frem rollemodeller, gir denne dagen oss en mulighet til å reflektere over hva vi kan gjøre for å skape en bedre fremtid for både menn og kvinner.

Markeringen varierer fra land til land. Noen steder arrangeres det seminarer, foredrag og debatter om menns helse og kjønnsroller. Andre steder holdes sosiale arrangementer for å fremme samhold og fellesskap. I tillegg bruker mange dagen til å løfte frem veldedige organisasjoner som arbeider for menns helse og velvære.

I Norge har mannsdagen blitt markert over flere år. MannsForum er en av organisasjonene som markerer dagen, og har arrangert sin mannsdagskonferanse i forbindelse med markeringene. Konferansene har hatt internasjonale foredragsholdere og innledere.

Temabilde for Mannsdagskonferansen 2024. Mange barn bærer et savn. – MannsForum

MannsForums Mannsdagskonferanse

Et høydepunkt under konferansene er utdeling av MannsForums Mannspris og MannsForums Kvinnepris. Prisene har tradisjonelt blitt gitt til menn og kvinner for deres likestillingsarbeid, og i særdeleshet der hvor dette arbeidet også har hensyntatt menns perspektiver.

I 2023 ble Dag Furuholmens Litteraturpris etablert. Dag Furuholmen var en norsk psykiater og forfatter, kjent for sitt arbeid med menns psykiske helse, rusomsorg og boken Mannen – myter, løgn & sannhet. Dag var en uvurderlig mentor og bidragsyter i MannsForum til han dessverre gikk bort i 2023 etter en tids sykdom.

Prisutdelingen

i 2024 ble Mannsprisen tildelt Dagfinn Moen for sin innsats for blant annet å belyse menns uhelse og viktigheten av å ivareta og utvikle barnas relasjonskompetanse.

Kvinneprisen gikk til Hege Edvardsen, leder av Romerike Krisesenter, for hennes arbeid for at også menn skal ha tilgang til de samme fasilitetene som kvinnene, og ha mulighet for å ivareta sine barn på de samme premissene. Forsøksprosjektet har møtt mye motstand, men Hege har sammen med sine ansatte utviklet tilbudet til en suksesshistorie.

I 2024 gikk Dag Furuholmens Litteraturpris til forfatter Einar Andreas Lund for boken “Menn og kjærlighet”, en bok basert på samtaler med 14 menn om kjærlighet, drivkrefter og idealer, om livsmening, erfaringer og innsikter, om politisk korrekthet, identitet og “woke”-kultur, og utforsker hvordan menn opplever og uttrykker kjærlighet.

Prisplakettene 2024 – produsert av Ole Georg Bysheim. – MannsForum

Andre høydepunkter

Programmet for Mannsdagskonferansen 2024 inneholdt en rekke spennende og nyttige foredrag med både manns- og kvinneperspektiv, og en politisk debatt med 6 politiske partier representert. En milepæl ble nådd, da kvinneandelen blant deltakerne var over 40%!

Opptak fra konferansen kan du se her, eller på Youtube.