14. oktober 2021 fikk Norge en ny likestillingsminister – Anette Trettebergstuen. En likestillingsminister som oppfatter mannsdagen som en viktig dag, er faktisk sjelden kost.
Anette Trettebergstuen (Ap) har ikke mange ukene bak seg som kultur- og likestillingsminister. Men hedmarkingen kan se ut til å våge, der andre ministere tidligere har feiget ut for gutter og menn.
– Ser kultur- og likestillingsministeren noe poeng i å ha en mannsdag?
– Ja, absolutt. Jeg har i lang tid tatt til orde for at vi også må ta menns likestillingsutfordringer på større alvor. Det er på høy tid å gjennomføre en utredning om gutter og menns særskilte utfordringer i Norge. Og det har jeg tenkt å følge opp nå som jeg er likestillingsminister, sier en travel Trettebergstuen til MannsForum pr. e-post.
Utfordringer som krever handling
MannsForum har spurt Trettebergstuen om den nye Støre-regjeringen også vil jobbe for gutter og menn i det norske samfunnet. Det svarer likestillingsministeren bekreftende på.
– Vi skal jobbe for et likestilt samfunn for både kvinner og menn. Vi vet at gutter og menn har likestillingsutfordringer som krever handling. Utdanningsstatistikken viser for eksempel at gutter er overrepresentert blant de som får spesialundervisning i grunnskolen og at gutter i større grad ikke fullfører videregående opplæring, nevner hun.
Trettebergstuen løfter også frem forhold omkring menns helse som viktig.
– Vi vet også menn og kvinner bruker helsetjenester ulikt, og at menn er overrepresentert blant de som begår selvmord. Vi ønsker derfor en utredning som kan gi oss et helhetlig og systematisk bilde av hvilke likestillingsutfordringer og ulemper gutter og menn opplever på sentrale samfunnsområder.
Kjapt tilbakeblikk
Da Linda Hofstad Helleland (H) var barne- og likestillingsminister i 2018, var hun opptatt 19. november det året. Hun hadde ikke tid til å takke ja til MannsForums invitasjon til mannsdagen – hun var opptatt på egen topplederkonferanse like nede i gata. Der var tematikken underrepresentasjon av kvinner blant sjefer i næringslivet.
Enkelte virket å tolke det som en velrettet langfinger fra likestillingsministeren til landets menn. Blant dem var sosiolog og skribent hos Aftenposten (betalingsmur), Kjetil Rolness.
“Klarere kan det ikke illustreres. Å løfte noen få svært ressurssterke kvinner til lederstillinger i store private selskaper, har høyere politisk prioritet enn å hindre at gutter sakker etter i skolen, havner utenfor arbeidslivet, at menn topper de fleste elendighetsstatistikker, at mange av dem forblir ufrivillig barnløse, eller mister kontakten med barna etter samlivsbrudd”, skrev Rolnes i kronikken som kom i forbindelse med NRKs Brennpunkt-dokumentar “Kjønnskampen“.
I 2019 ble også mannsdagen markert av MannsForum. Også da var regjeringens ansvarlige for landets likestilling, den gang Kjell Ingolf Ropstad, invitert. Men glimret med sitt fravær. Hvor Ropstad var den 19. november 2019, vites ikke. Men kanskje satt han hjemme på gutterommet på Evje.
Året 2020 ble selveste annus horriblis, et fryktelig år, med tanke på covid-pandemien. Dessverre ble det, som for så mange andre arrangement det året, nødvendig å avlyse på grunn av smittesituasjonen. Men MannsForums hjemmelagde, digitale videohilsen til landets menn, gikk viralt i 2020 og ble til og med omtalt hos NRK. Dette året fikk MannsForum også produsert en egen animasjonsvideo med likestillingstematikk.
I 2021 går MannsForum for en skikkelig feiring av den internasjonale mannsdagen den 19. november. Da blir det nemlig nordisk likestillingskonferanse på Youngs, som også vil streames via arrangementssiden på Facebook.
Om kultur- og likestillingsminister Trettebergstuen vil delta på arrangementet er foreløpig ukjent. Men invitert, det er hun!