HjemNettavisHappy wife - Happy life

Happy wife – Happy life

Inspirert av Jødetesten: https://no.wikipedia.org/wiki/Jødetesten – et anerkjent og upartisk verktøy for å gjennomskue kamuflert diskriminering i tekst. Har vi her testet på innhold fra Nettavisens artikkel: Slik får du forholdet til å vare: – Det ligger mye sannhet i «happy wife, happy life». Vi har byttet om på mann og kvinne i teksten, gjort små tilpasninger for lesbarheten, og fjernet navnene på fagpersonene.


Da ender vi opp her:

“Happy husband – Happy life.

Slik får du forholdet til å vare: – Det ligger mye sannhet i “happy husband, happy life“.

“Kvinner får det bedre om de er litt på den ettergivende siden når det gjelder menns ønske om å få det som han vil“, sier familieterapeut …………………

Familieterapeut ………………… mener det kan være smart å la mannen få det som han vil i en rekke tilfeller, men oppfordrer samtidig kvinner til å ta ansvar for egne hobbyer og venninner.

Ifølge psykologene ………………… og …………………, så er det å sørge for en fornøyd ektemann en svært god investering i parforholdet. 

En ung mann skulle flytte sammen med kjæresten sin og gledet seg veldig. Problemet var bare at kjæresten (som ifølge mannen ikke hadde god smak), insisterte på å ha med seg rosa gardiner og et veldig feminint nattbord, og også noen klisjeaktige blomsterbilder inn i leiligheten.

…………………, som er en av Norges mest anerkjente parterapeuter var klar i sin tale: Kvinnen burde ta rådene fra ………………… og kvitte seg med innboet sitt, både ………………… og ………………… mente begge at i mange tilfeller kan det være greit at mannen får viljen sin.”

Akseptable samlivsråd til Norske kvinner i 2019? 

Eller hjelper teksten oss med å vise utdaterte og mannssjåvinistiske holdninger? Ifølge testen; hvorfor måtte kvinner føye seg og gi ektemannen rett i stort og smått, bare for at han skal føle seg lykkelig? Likestilling handler da vel for ikke om særbehandling og frynsegoder. Men om å dele rettferdig, bestemme like mye, og gjensidig respektere hverandre?!

Å gi sjåvinistiske holdninger og idealiseringen av ujevnheter en vitenskapelig ferniss, forandrer ikke at dette er uakseptabelt i dagens likestilte samfunn. Det skal ikke være kjønnsbestemt hvem som oftest må jenke seg for husfreden, og ingen kan gjøre krav på spesialbehandling bare fordi de tilhører et spesielt kjønn.

Er det å henge seg opp i bagateller?

Nei, for sammenlagt ser man et tydelig mønster: Dette er historier som ofte går igjen blant MannsForums mannlige medlemmer. De opplever seg forhåndsdømt og møtes med lite forståelse fordi de er menn, og da av nettopp fagpersoner som familieterapeuter og psykologer. Vi vet at kvinnedominansen er massiv i familievernkontorene, sosialkontoret og barnevernet, og vi hører jevnlig historier fra menn som opplever at de ikke får en objektiv og upartisk behandling av sin sak da motparten (eks-samboere og tidligre ektefeller), oftest ender opp med støtte for sin versjon av saken. Når fagpersoner som i denne artikkelen, har en særlig velvilje kun mot kvinner, da handler det ikke lengre om bagateller men om en reell diskriminering av menn.

Vi i MannsForum er krystallklare på at dette skader troverdighet og tillit til både faglig redelighet og til offentlig forvaltning generelt.