HjemNettavisBrødre drept på Lørenskog: Mener hevntanker drev moren

Brødre drept på Lørenskog:
Mener hevntanker drev moren

Statsadvokat Ane Evang ber om lovens strengeste straff for moren som drap sin to sønner sommeren 2020.

– To små barn, som helt uforskyldt og på brutalt vis, er fratatt muligheten til å vokse opp. Av sin egen mor, som er erkjent tilregnelig av de sakkyndige. Det er det saken dreier seg om, sa aktor Ane Evang i sin avslutningsprosedyre i Romerike og Glåmdal tingrett fredag formiddag.

Ber om 21 år i fengsel

– Jeg kan ikke se at det er så mange andre muligheter enn at det er et slags hevnmotiv som ligger til grunn her, uttalte aktor. Det ble nedlagt påstand om 21 års fengsel for overlagt drap for moren som i juli i fjor tok livet av sine to små sønner på Lørenskog.

Aktor mener moren fremstiller seg som et offer i denne saken. “Jeg ble drevet til vanvidd av eks-mannen”, siterte Evang moren på i sin avslutningsprosedyre.

– Hun er helt tydelig på at hun ikke orket å leve lengre. Og barna skulle være med henne. De skulle være med henne i døden. De skulle ikke oppleve å miste moren sin. De skulle fremfor alt ikke være igjen sammen med eks-mannen og hans nye kjæreste, uttalte Evang i rettssal 103 i Lillestrøm tinghus fredag, med referanse til avskjedsbrevene som ble funnet.

Moren til de to guttene anklaget eks-mannen etter hendelsen. Hun oppgav at han hadde gjort det. Aktor mener derfor det er grunnlag for dom for overtredelse av straffelovens § 223, grov uriktig anklage. Dette kan straffes med fengsel inntil 10 år.

– Han har vært siktet for disse forholdene helt frem til april. Åtte – ni måneder har siktelsen formelt sett hengt over ham, sier aktor.

Moren er også tiltalt for underslag fra det ene barnet.

Vil ha grundig gjennomgang

Morens forsvarsadvokat, Gard Andre Lier, mener retten må vurdere om moren kan ha vært utilregnelig i gjerningsøyeblikket, i motsetning til hva de sakkyndige mener.

– Kanskje ikke alle vurderinger som påtalemyndigheten mener er sikre, nødvendigvis er det, uttalte Lier i sin prosedyre fredag.

Advokaten trakk frem momenter han mente kunne skape tvil om tilregnelighet. Lier påpekte at det er snakk om en naturstridig og personfremmed handling. Samt at moren har foretatt inkonsekvente, ulogiske handlinger den aktuelle kvelden. Hun ble i tillegg beskrevet som forvirret, hysterisk og ikke samarbeidsvillig av de første på stedet. Han nevnte også ambulanselegen og en lege på sykehuset som oppfattet at hun kunne være psykotisk.

Forsvarsadvokaten ba derfor om at den tiltalte moren frifinnes eller subsidiært ansees på mildeste måte.

Dommer i saken, Anja Bech, kunne fredag ikke si noe nøyaktig om når dommen vil falle, annet enn at det vil være innen lovens tidsrammer.

Les mer om saken her:

Stolte ikke på far – mor tok livet av sønnene