HjemNettavisFalske påstander om omsorgssvikt blir teater

Falske påstander om omsorgssvikt blir teater

Teaterregissør Aslak Moe henter råstoffet sitt fra den dokumenterte virkelighet og deler både egne og andres personlige opplevelser fra scenen.

[email protected]

Forestillingen har fått det passende navnet «Løgn Varer Lengst». Moe er utdannet teaterregissør ved Statens Teaterskole i København. Han har også tidligere jobbet med andre forestillinger basert på virkeligheten og tatt dem til teaterscenen. Nå behandler han et tema som er nært for ham, og fremfører derfor selv. Forestillingen er en del av Bergen Dramatikkfestival og har før-premiere på Cornerteateret 28. august.

– Jeg forteller litt fra min egen historie i forestillingen. Den er ikke veldig dramatisk. Jeg opplevde å få et brev fra en advokat for 14 år siden i forbindelse med et samlivsbrudd og barnefordeling. Da ble jeg litt redd, jeg følte på en slags avmakt. Opplevelsen fikk meg til å melde meg inn i Foreningen 2 Foreldre. Jeg fikk høre om mange dramatiske opplevelser der og skjønte jeg hadde det ganske bra i forhold til andre. Å bli med i en slik forening, har gitt meg innblikk i mange andre saker. Tre andre ekte historier er med i den dokumentariske forestillingen, forteller regissør Moe.

Kritikk av systemet

– Selv om dette oftest rammer menn, kan også kvinner oppleve problematikken. Forestillingen har ingenting med kjønn i seg selv å gjøre. Dette handler om en systemfeil. Og om den norske naiviteten, sier Moe, og referer til hvor enkelt det er å manipulere det norske systemet med falske påstander for å vinne frem til egen fordel og bli den som får viljen sin. I «Løgn varer lengst» beskrives blant annet en splittet families møte med politi, påtalemyndighet og rettsapparat.

Moe har brukt mange timer på å sette seg inn i andres dokumentasjon i forarbeidet til forestillingen.

– Det som har gått mest innpå meg personlig i forberedelsen til forestillingen, er hvordan barna selv opplever dette. De kan bli helt spaltet inne i hodet, de rives i stykker. Hvor lette de som barn er å manipulere og hvor utbredt denne problematikken er, gjør inntrykk. Man kan likevel si det nærmest er vanlig. Dette med indusering av falske minner og så videre, er sjokkerende. Likevel er det ikke noe mystisk og rart, det er en naturlig prosess, forklarer Moe.

Opptatt av troverdigheten

Allerede har regissør Moe fremført forestillingen for et betalende publikum, for å få tilbakemeldinger.

– Først og fremst opplever jeg at publikum stoler på at jeg vet hva jeg snakker om. Det at jeg selv har kjent på avmakten som kan oppstå i disse situasjonene, bidrar nok til dette. Selv har jeg i dag god avstand til egen hendelse og har et svært godt forhold til eks-en min.  Men på responsen fra publikum å dømme, merkes nok engasjementet mitt og det at jeg går i dybden i sakene som er med i forestillingen.

Og nettopp det å være troverdig, har vært viktig for Moe i denne produksjonen.

– Jeg har gjort mye research i andres historie, avslører regissøren, som kun bruker en projeksjonsskjerm som scenisk hjelpemiddel i forestillingen. Der vises dokumenter frem underveis.

– Målet mitt er at folk skal forstå at dette er troverdig og ekte, da blir jeg glad. Om folk sitter igjen med tårevåte kinn eller ei, er ikke det viktigste. Jeg vil heller at publikum skal ta tematikken alvorlig, forstå at det er et reelt problem. Og så må de gjerne bli litt forbanna, kvitterer Moe.

Samfunnsaktuelt og absurd

Millan Persson er en av dem som fikk muligheten til å se «Løgn Varer Lengst» i en tidlig fase.

– Jeg så det på Logen på Det Vestnorske Teater for en liten stund tilbake. Dette er absolutt interessant stoff. Aslak Moe er innom mange historier med reelt materiale. Det som har skjedd i disse sakene er hårreisende. Det er en type justismord vi snakker om, sier Persson. Hun legger til:

– Tittelen på stykket er god og dekkende. Forestillingen er opplysende rundt et samfunnsaktuelt problem, samtidig som det også har underholdningsverdi på grunn av alle absurditetene som presenteres. “Løgn Varer Lengst” er ikke et stykke bare for spesielt interesserte. Dette er sanne historier som sjeldent kommer til overflaten og forestillingen kan anbefales for alle voksne.

Forestillingen har urpremiere under Teaterfestivalen i Fjaler 13. september, og skal i løpet av høsten også fremføres i Bergen på Logen Bar på Det Vestnorske Teateret, som også er samprodusent. Aslak Moe vil også prøve å spille «Løgn Varer Lengst» i andre landsdeler om det praktiske legger seg til rette.

Les mer her:

www.detvestnorsketeateret.no/pa-scenen/loegn-varar-lengst/

cornerteateret.no/forestilling/logn-varer-lengst-av-aslak-moe-bergen-dramatikk-festival