HjemNettavisBrødre drept på Lørenskog: Stolte ikke på far - mor tok livet...

Brødre drept på Lørenskog:
Stolte ikke på far – mor tok livet av sønnene

En norsk kvinne i 30-årene står denne uken tiltalt i retten for drap på sine to små sønner.

Storebror var syv og et halvt år, mens lillebror var halvannet år sommeren 2020. Den 19. juli skulle de på ferietur med sin far til Geilo. Så langt kom de tre aldri.

Foreldrene hadde gått fra hverandre tidligere samme år. Nå står moren tiltalt for dobbeltdrap i Romerike og Glåmdal tingrett. I tillegg kommer underslag fra den ene sønnen og for å ha lagt skylden for drapene på barnefaren. MannsForum følger saken i retten. Dommer Anja Bech leder rettssaken fra sal 103 i Lillestrøm tinghus.

Kvalt av mor

Det ble varslet om et branntilløp i morens leilighet søndags morgen 19. juli i fjor. Da ble de to brødrene funnet livløse av brannmannskap rundt halv ni. De lå begge i morens seng under dynene. Gjenoppliving ble forsøkt utenfor leiligheten på Lørenskog. Men det ble raskt klart at guttenes liv ikke sto til å redde.

Rettsmedisineren i saken er Arne Stray-Pedersen. Han opplyste i tingretten tirsdag at guttene ble drept minst åtte timer før de ble funnet den aktuelle morgenen. Og at de sannsynligvis døde av å bli kvalt av voksne hender.

Moren befant seg inne i leiligheten da brannmannskapet kom. Hun var påført flere stikkskader. I ambulansen på vei til sykehuset, oppgav hun at eks-mannen hadde gjort det.

Barnefaren så på nett den morgenen at to barn var funnet døde og kjente igjen leilighetsbygget. Han fryktet det verste. Da han kom frem til stedet, ble han lagt i jern av tjenestefolk fra Øst politidistrikt. De tok ham inn i en politibil. Der fortalte de ham at sønnene hans var døde. Og at han var siktet. Alt i pressens påsyn.

TV2 omtalte mandag pågripelsen av faren som en polititabbe og delte en video fra pågripelsen. Det advares mot sterke inntrykk i klippene.

Ville være sammen

Moren forklarte seg mandag for tingretten. Hun sier hun ikke husker noe fra hendelsen. Kvinnen sier hun kun har fornemmelser av vann og en blodig pute etter hendelsen. Man antar drapene fant sted sent på kvelden lørdag 18. juli 2020. Eventuelt kort tid etter midnatt søndag.

På åstedet ble det funnet fire avskjedsbrev. Innholdet i dem gjorde at politiets mistanke overfor faren ble svekket. Her beskriver moren blant annet at hun ønsket å ta barna med seg i døden. Hun stolte ikke på barnefaren og hans nye kjæreste. Dette til tross for at moren i retten beskrev at hun følte stor trygghet hos svigerfamilien.

Moren fortalte videre til retten mandag at hun opplevde mye kaos med barnefaren i samlivet. På spørsmål om eks-mannen hennes noen gang hadde utsatt henne eller barna for vold, avkreftet hun dette. Hun fikk også direkte spørsmål om hun var bitter, noe hun bekreftet. Men at hun ikke hadde hevntanker med drapene.

Kvinnen gjentok flere ganger i retten at hun ville være sammen med barna, og at hun snart skulle til dem. Kvinnen har vært innlagt på psykiatrisk sykehus siden hendelsen i fjor sommer.

– Jeg skulle ønske at jeg søkte hjelp, uttalte tiltalte i retten. Hun har erkjent de faktiske forholdene. Men har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffeskyld.

For mye for far

Barnefaren startet forklaringen sin onsdag med å beklage at han måtte forlate rettssalen dagen før.

– Å høre om disse barbariske handlingene, ble for mye for pappahjertet mitt, uttalte han.

Mannen i 30-åra fortalte om et ulykkelig ekteskap og kompliserte familieforhold. Han ønsket seg egentlig ut av ekteskapet. Men sier at han opplevde at moren brukte barna som våpen mot ham for å få ham til å bli. Familiefaren forteller at moren truet med at han ikke skulle få se barna sine om det ble slutt mellom dem.

– Jeg var bekymret for at hun skulle nekte meg omsorg for barna, sa faren i retten.

Etter å ha forsøkt å få ekteskapet til å fungere over lengre tid, gav han til slutt opp. Blant annet fordi situasjonen forårsaket helsemessige vansker for ham. Separasjon ble tatt ut på nyåret i fjor. Han forklarte i retten at han tilrettela etter beste evne for mor og barna etter bruddet.

Anklaget av mor

Ved flere anledninger i året før drapene fant sted, skal moren ha truet faren. Blant annet med å avslutte livet for både seg og barna. Ved en episode høsten 2019 koblet faren også på politiet. Mannen berømmer likevel eks-en sin. Han forteller at han opplevde henne som en god mor, som var glad i barna sine. Men at hun var bitter over hvordan ekteskapet hadde endt.

Sommeren 2020 bodde den eldste av brødrene halvparten hos tiden hos faren og halvparten hos moren. Den yngste, som ikke hadde fylt to år, hadde han noe mindre. Etter å ha levert dem hos moren søndagen før hendelsen, minnet han henne om at han skulle på ferie med dem ved neste samvær.

Faren skulle hente sønnene sine samme dag som drapene ble oppdaget av brannmannskapet. Men søndag 19. juli våknet han og så på nett at det var stort presseoppbud utenfor eks-ens bolig. Og at noe hadde hendt.

Faren beskrev for retten hvordan han kastet seg i bilen. Kort tid etter fikk han beskjed av politiet at begge sønnene var drept og at moren hadde utpekt ham som gjerningsmann.

– Verden bare raste sammen, sa familiefaren i retten onsdag.

Aktor i saken, statsadvokat Anne Evang, vil foreløpig ikke uttale seg om hvor streng straff hun mener moren bør få, ifølge NRK. Moren er vurdert som strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Strafferammen er 21 års fengsel.