HjemNettavisKamerathjelpen - Vi tenner lys i enden av tunnelen og gir håp...

Kamerathjelpen – Vi tenner lys i enden av tunnelen og gir håp om ei bedre fremtid

Jungeltelegrafen gikk om «han som var så god å snakke med i MannsForum». Til slutt måtte Ole-Petter Olsen innse at det var på tide å gjøre det offisielt. Han utviklet Kamerathjelpen.

MannsForums likemannsarbeid står for et spesielt samtaletilbud. Telefon og internett er arbeidsverktøy. Alle som trenger noen å snakke med, både menn og kvinner, unge som gamle, blir møtt av en vennlig stemme. Det finnes noen i den andre enden som vil lytte til den som ringer. Og det de strir med.

Tanken er at å ringe Kamerathjelpen på 33 33 70 00, er det samme som å ringe en kunnskapsrik og omsorgsfull kamerat.

– Den viktigste oppgaven for oss i Kamerathjelpen er å tenne lys i enden av tunnelen. Og gi håp om endring til det bedre og en god fremtid. Vi har folk som ringer inn og gråter av fortvilelse. Når de legger på, har de håp og kunnskap om hvor veien går videre, forteller Ole-Petter Olsen (51).

Enormt behov, mange hjelpere

I dag får Ole-Petter, som til daglig har hjemmebasen sin i Vesterålen, hjelp av 30 andre kamerathjelpere. De har alle har sine livserfaringer. Men også nødvendig avstand til egne opplevelser. De frivillige er flest menn, men også enkelte kvinner. Alle har fått kursing hos Kamerathjelpen. Og taushetserklæringen er signert. Sammen hjelper de andre mennesker så godt de kan, mens de følger Kamerathjelpens etiske retningslinjer.

– Pågangen er enorm. Folk henvender seg ofte til Kamerathjelpen uten at de er medlemmer i MannsForum. I utgangspunktet er det egentlig et tilbud til organisasjonens medlemmer. Men folk utenfor organisasjonen finner også frem til oss og tar kontakt. Og man avviser ikke mennesker som trenger hjelp, sier tilbudets grunnlegger. 

Kamerathjelpen har ikke noen begrensninger på hva eller hvilke tema man kan få hjelp med.

– Vi lytter til folk med alle slags problemer. Det er godt å snakke med noen for alle innimellom. Kamerathjelpsnettverket har en totalkunnskap som dekker de fleste områder i en manns liv. Men gjerne står de som ringer midt i et samlivsbrudd eller i en barnefordelingssak. Ofte er de totalt rådløse og i bunnløs fortvilelse. De har spørsmål om hva i alle dager de skal gjøre, forteller kamerathjelpssjefen.

Ring raskt etter hjelp

Mennesker i vanskelige livssituasjoner ringer inn og opplever å bli lyttet til. De får noen å mentalt «spille ball med». Og gjerne noen gode råd på veien. Noen ringer bare en gang. Noen ringer ofte.

– Skulle jeg ønske meg noe, må det være at folk blir flinkere til å ta kontakt med oss tidligere i prosessen. Slik kan vi få i gang en tidlig intervensjon. Jo tidligere vi får mulighet å hjelpe, jo større er sjansen til å få et godt utfall for alle parter, sier Ole-Petter.

Man kunne i utgangspunktet være fristet til å tro at MannsForum og Kamerathjelpen er forbeholdt menn. Det er ikke tilfelle.

– Vi har hjulpet mange kvinner også gjennom årenes løp. Vi er det eneste hjelpetilbudet som har kompetanse på akkurat ting som samværsvegring og samværssabotajse. Selv om det rammer flest menn, kan også kvinner oppleve det, forteller Ole-Petter og legger til:

– Dynamikken i disse konfliktsakene er som oftest lik, uavhengig av kjønn.

Møter forståelse og gjenkjennelse

Mennesker som kommer i kontakt med Kamerathjelpen, bærer ofte på en bør de tror de er alene om å ha. Brukerne kan fortelle om en enorm lettelse i det å oppdage at man likevel ikke er alene om å ha opplevd ting som samværssabotajse.

Å bli møtt med et «Å ja, du og, velkommen i klubben», kan gjøre spesielt godt å høre. Det å komme i kontakt med andre som har opplevd det samme, uten mistro og av en som forstår uten å måtte stille mange spørsmål, blir enormt viktig for mange.

– Kamerathjelpen har også et godt samarbeid med noen av landets familievernkontorer. Og flere lokale selvhjelpsgrupper som er oppe og går. De vil det bli flere av etter hvert. Her sluser vi gjerne folk inn når de har behov for mer enn en telefonsamtale, forteller Ole-Petter. 

Kamerathjelpen oppsto etter stor pågang fra medlemmer til styret. Ole-Petter hadde fra før av 12 års erfaring med likemannsarbeid og selvhjelpsgrupper fra andre arenaer og satt allerede på stor kompetanse innen feltet.

– Med den pågangen vi hadde til styret i MannsForum av folk som trengte hjelp, var det bare å sette i gang. Og slik oppsto Kamerathjelpen, oppsummerer alle kamerathjelperes far.

Trenger du noen å snakke med? Her er en oversikt over noen samtaletilbud:

Kamerathjelpen – Ring 33 33 70 00

Mental Helse – Ring 116 123

Kirkens SOS – Ring 22 40 00 40