HjemNettavisAntifeministen - en bokanmeldelse

Antifeministen – en bokanmeldelse

Rune Salvesens siste bok «Antifeministen» er ingen mannssjåvinistisk pamflett mot feminismen. Den handler om en ung manns reaksjoner og oppgjør med en mors overgrep i barndommen.

Bokanmeldelse av «Antifeministen» ved Guttorm Grundt, MannsForum

ERFARINGSBASERT ANTIFEMINISME

Når Filip, en gift tobarnsfar i 40 årene, skal rydde huset etter sin enslige mors dødsfall, henger lukten av billig parfyme og sigaretter fortsatt igjen i rommene. Det er nesten så han brekker seg. Underveis i ryddingen finner Filip sin gamle dagbok. Der har han skrevet om hendelsene som aldri ble snakket om. Ingen har visst hva som skjedde da han var barn. Sterke minner vekkes til live, og Fillip må konfrontere hva årevis med fortrengning har kostet ham og familien.

Boka er kort og lettlest, men sidene preges av sterke følelser og irrasjonelle reaksjoner når han får kontakt med sitt undertrykte raseri over ydmykelsene i barndommen. Mens han rydder huset kaster han alt, og planlegger å selge huset og realisere den gamle drømmen om å kjøpe en ferieleilighet i Cannes i stedet. Men kona har andre planer, forholdet utfordres og familiens fremtid er truet.     

«Antifeministen» formidler en innsikt i hvor sterkt overgrep i barndommen kan prege også menn senere i livet, og hvilke voldsomme følelser og alvorlige reaksjoner som disse kan utløse. For meg ga boka samtidig en bedre innsikt i en av årsakene til tragedien til annen gutt som ble misbrukt av sin mor, Anders Behring Breivik. Boka viser deg både den minst omtalte, og samtidig den farligste årsaken veien til antifeminisme, og kan anbefales. 

Rune Salvesen: «Antifeministen» 

Roman, Cappelen Damm 2020

De fem viktigste bøkene om likestilling og menns perspektiv