En kampanje for bevissthet
MannsForum lanserer i dag en ny nasjonal kampanje med budskapet: “Ordene dine former deres sinn”. Kampanjen består av en serie korte videoer som viser hvordan språk og holdninger i hverdagen kan prege barnas virkelighetsforståelse – ofte på måter vi ikke selv er bevisste på.
Kampanjen lanseres i forbindelse med Parental Alienation Awareness Day som markeres 25. April.
Det starter i det små. Med måten vi snakker om den andre forelderen. Med ordene vi bruker – og ordene vi lar være å bruke. Med hvordan vi beskriver, antyder eller utelater. Barn tar det inn. Våre holdninger som foreldre setter spor.
Foreldrefremmedgjøring er sjelden åpenlyst. Den smyger seg inn gjennom små stikk, gjentatte hentydninger, involvering av barn, stenge av kommunikasjon med den andre forelder, og negative fortellinger som barnet tar til seg over tid. Det kan føre til at barn distanserer seg fra foreldre det ellers ville hatt en god relasjon til – og manipuleringen skjer ofte uten at barna selv forstår hvorfor.
Gjennom videoene ønsker vi å vekke bevissthet. Hver scene illustrerer hvordan hverdagslige, velmente eller sårede ytringer kan påvirke barns bånd til foreldrene. Kampanjen inviterer til refleksjon og samtale – blant foreldre, fagfolk, politikere og alle som vil barnas beste.
Videoene finner du lengre ned i artikkelen.
Den 25. april markeres den internasjonale Parental Alienation Awareness Day – en viktig dag for å rette søkelyset mot foreldrefremmedgjøring, og for å styrke barns rett til å ha kontakt med begge foreldrene. Dette er en dag som forener foreldre, fagfolk og støttespillere over hele verden i et felles ønske: Å beskytte barn mot psykisk vold, og å fremme sunne relasjoner mellom barn og begge foreldrene.
Foreldrefremmedgjøring er en form for psykisk vold der et barn, ofte i kjølvannet av et samlivsbrudd, manipuleres eller ubevisst påvirkes til å avvise en eller begge av foreldrene. Dette skjer ofte gradvis, og er sjelden resultat av én dramatisk hendelse – men snarere mange små drypp: ord, blikk, stemninger og fortellinger som bygger seg opp over tid.
Dette kan skje bevisst, gjennom negativ omtale og manipulering. Det kan også skje ubevisst, gjennom eksempelvis subtile signaler og ekskludering. Noen ganger oppstår det som et resultat av systemsvikt i rettsvesenet eller barnevernet.
Resultatet kan være at barnet blir så manipulert og fiendtlig innstilt at det da tar avstand fra en eller begge foreldrene som det i utgangspunktet hadde en trygg og god relasjon til.
Internasjonale forskningsmiljøer, som Parental Alienation Study Group (PASG), har i årevis arbeidet med å kartlegge, forstå og informere om dette komplekse fenomenet. PASG har tre hovedmål: forskning, utdanning og korrigering av feilinformasjon. Organisasjonen inviterer fagfolk og foreldre fra hele verden til å bli medlemmer og bidra til økt bevissthet. PASG har også en norsk underavdeling. PASG Norge.
Parental alienation er et internasjonalt anerkjent begrep. Likevel er det fortsatt lite kjent i den norske befolkningen og ofte misforstått eller avfeid, også blant fagpersoner. Derfor er Parental Alienation Awareness Day så viktig. Det er gledelig å se at stadig flere slutter seg til markeringen!
Rockheim lyser grønt – i solidaritet med barn som rammes
I 2025 markerer MannsForum og PASG Norge denne dagen med både en ny kampanje og lyssetting av Rockheim i Trondheim – som del av en større internasjonal solidaritetsmarkering inspirert av den britiske organisasjonen PAPA (People Against Parental Alienation) og deres kampanje “Illuminating Hope”. PAPA står samme dag bak lyssettingen av Spinnaker Tower i Portsmouth, et av de høyeste signalbyggene i England.
Rockheim er et kjent signalbygg i Norge. Ved å lyse opp Rockheim, signaliseres at vi står sammen om å beskytte barns relasjoner til begge foreldrene. Og vi minner samfunnet på at dette ikke er en privatsak – det er et samfunnsanliggende.
Dette er ikke bare en visuell markering – det er en tydelig solidaritetserklæring til barn og foreldre som lever med konsekvensene av foreldrefremmedgjøring. Gjennom kampanjen ønsker vi å gi håp og synlighet til en problemstilling som altfor ofte ignoreres.
En påminnelse – og en oppfordring
Parental Alienation Awareness Day handler ikke om mor mot far – den handler om barn.
Om retten til å elske begge sine foreldre. Om retten til å slippe å bære de voksnes konflikt. Kampanjen “Ordene dine former deres sinn” handler om å forstå at våre ord, våre holdninger og våre handlinger kan forme barnas indre verden – på godt og vondt.
Når Rockheim lyser opp i grønt 25. april, tenner vi et håp – og et varsku. Et håp om at barn og foreldre kan gjenforenes. Et varsku om at vi som samfunn må ta dette på alvor.
Ordene dine former deres sinn – la oss bruke ordene våre på en bevisst måte.
Nye bilder av Rockheim i nye farger kommer og blir oppdatert i denne artikkelen.
5 kjennetegn på foreldrefremmedgjøring (FF)
Foreldrefremmedgjøring skjer når et barn påvirkes til å avvise en forelder – uten rasjonell grunn. Dette kan være en form for psykisk vold med store konsekvenser for barnets utvikling og tilknytning.
Her er fem typiske kjennetegn på at foreldrefremmedgjøring kan være i spill:
🔹 1. Barnet nekter kontakt og viser hat eller likegyldighet mot den ene forelderen.
Barnet kan plutselig eller gradvis bli avvisende, fiendtlig eller helt likegyldig, uten en åpenbar årsak.
🔹 2. Det har tidligere vært en god og trygg relasjon mellom barnet og den avviste forelderen.
Historikken viser en sterk tilknytning som ikke kan forklare barnets plutselige avstand.
🔹 3. Det foreligger ikke dokumenterte tilfeller av vold, overgrep eller grov omsorgssvikt.
Avvisningen kan dermed ikke forklares med at barnet beskytter seg mot reell skade.
🔹 4. Når noen forsøker å skade relasjonen – aktivt eller passivt.
Dette kan skje gjennom negative kommentarer, manipulering, hindring av samvær, eller subtile signaler som påvirker barnets bilde av den andre forelderen.
🔹 5. Barnet viser typiske atferdstrekk for foreldrefremmedgjøring, som:
- Nedvurdering og devaluering av den avviste forelderen.
- Svake, absurde eller usanne begrunnelser for avvisningen.
- Manglende nyansering: én forelder fremstilles som “helt god”, den andre som “helt dårlig”.
- Sterk fornektelse av å være påvirket av andre.
- Fortellinger om hendelser barnet ikke selv har erfart.
- Ureflektert og overdreven lojalitet mot den favoriserte forelderen.
- Avvisning også av den avviste forelderen sin familie og sosiale nettverk.
Er du utsatt for foreldrefremmedgjøring?
Bli medlem i dag. Hjelp oss å hjelpe.