HjemMeningerDEN NYE MANNSROLLEN - SEIGMANNEN

DEN NYE MANNSROLLEN – SEIGMANNEN

La oss snakke om det nye mannsidealet. La oss snakke om seigmannen.

Han er ikke helt det samme som en myk mann. Selvfølgelig er han myk, men også mye seigere enn den tradisjonelle myke mannen.

Han er veldig søt, og kommer i mange forskjellige farger, ofte er han rød, gul eller grønn. Vi skal uansett ikke dømme etter farge – vi vil da ikke fremstå som rasister. Poenget med seigmannen er at han kan dras i alle retninger, uten at han ryker så lett.

Barn og kvinner kan dra i ham, og han tåler det. Han er veldig populær, og egner seg godt som pynt på kaker. Som kjent er det hardt å være mann – men seigmannen, som jeg for første gang introduserer her, må være vår tids mest perfekte mannsideal. Han er den perfekte mannen etter at Metoo-kampanjen har herjet som en rasende og rensende brann gjennom den vestlige verden. Han er selvfølgelig ingen overgriper, og kan i første omgang virke nokså kjønnsløs. Sånn sett er han perfekt, og representer heller ingen seksuell trussel mot kvinnens kropp og sinn.

Han er alltid blid, selv når han blir spist av småbarn. Du kan finne ham igjen i de fleste yrker, han kan være både kokk og brannmann. Det viktigste er hans utrolige tilpasningsdyktighet. I en tid hvor mannen har problemer med å finne sin rolle, er seigmannen den perfekte mannen. Han er nemlig utbyttbar, og kan lett erstattes av en ny mann, når du som kvinne er lei av den forrige. Han insisterer aldri på å eie deg, eller på å gripe dypere inn i livet ditt enn du ønsker selv, og han er med respekt å melde ikke spesielt interessant på et dypere nivå, derfor passer han perfekt til vår verden, hvor alle er utbyttbare.

Han er søt og morsom å se på, og hvis du ikke vil ha ham, kan du bare gi ham bort til en annen. Det er selvsagt helt uproblematisk for ham. En sinna seigmann er en umulig tanke – en skuffet og trist seigmann like så. En terrorist-seigmann? Umulig! Umulig! En overgriper-seigmann? Nei og atter nei. Han har jo ikke noe kjønnsorgan å skryte av.

Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at seigmannen må være det mest perfekt tilpassede mannsidealet for vår tid. Orkla industrier mener visst han er en merkevare, og har lenge villet ha ham ut av ordboka. Men ifølge språkrådet er han definert som ”Seigt slikkeri formet som en mann.” ”Fellesnavnet kom før merkevaren,”, mener språkrådet. Sånt kan man altså krangle om. Han skal ikke ut av ordboka.

Passer godt blant Julebrus, ballonger og bråkete unger. Og vipps, så er han borte – uten å ha etterlatt seg så mye som et gram metthetsfølelse.

Henning Næss, litteraturkritiker i NY TID