HjemNettavisSamværssabotasje: Psykolog sier hevn og økonomi er sentralt

Samværssabotasje:
Psykolog sier hevn og økonomi er sentralt

TV2 er i helgen ute med ny sak om samværssabotasje. Denne gangen handler det også om foreldrefiendtliggjøring. Barn blir manipulert av den ene forelderen til å vende seg mot den andre.

– Det er et tragisk faktum som hjelpeapparatet alt for ofte neglisjerer, sier psykolog Frode Thuen (avbildet) om manipulasjon til TV2 i deres sak “Hevn og økonomi er motiv bak samværssabotasje“.

Sammensatte årsaker

TV2 har også snakket med psykologspesialist Jørgen Sundby ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø i forbindelse med saken. Sundby er medlem av fagutvalg for rettspsykologi og sakkyndighet i Norsk Psykologforening. I tillegg har han vært sakkyndig i mange saker i retten der foreldre har stått mot hverandre.

Sundby trekker frem flere årsaker til samværssabotasje. Han nevner at ønsker om hevn, negative forestillingen om den andre forelderen, økonomi og religiøsitet som mulige baktepper i samværssabotasje.

Han sier også til TV2 at personlighetstrekk ved foreldre som drastisk avviser den andre forelderen og et ego som lett krenkes er klassiske grunner.

Samværsvegring

TV2-saken er også innom temaet samværsvegring, når barn av ulik årsaker vegrer seg mot å være sammen med en av foreldrene.

I en undersøkelse gjennomført av nyhetskanalen, oppgir en stor andel av advokater som ble spurt, at de “ofte eller av og til” opplever at “samværshindringen fører til at barn selv tar avstand fra forelderen som hindres samvær”.

MannsForum anbefaler alle å lese hele TV2 sin sak, som lenket øverst i denne artikkelen, eller her.