HjemMeningerEnda en tekst om håpløse gutter

Enda en tekst om håpløse gutter

Av Espen Goffeng

Første gang publisert på Goffengs Facebookside, teksten er noe forandret

Foto: Shutterstock

Debattinnlegg formidler ikke Mannsforums-nettavis sitt offisielle syn, men representerer i sin helhet skribentenes personlige meninger.

Da flyter det forbi enda en tekst. Om håpløse gutter. Hvorfor de er håpløse, hvordan de er håpløse, og hvor håpløse de kan være. Skrevet av en håpefull og smilende jente, og levert av statskanalen. Hun skriver om alle måter gutter kan unngå å duge på.

Det er ikke det at denne ene teksten er så ille. Det er sjeldent de er direkte hatefulle, slike tekster. Det er det at den er en av tusen. De kommer mot deg fra forsider, innsider, nyhetssendinger og radio. På web, papir og over eter.

Alle opplever hets om dagen. Det kommer stort sett fra kilder de aller fleste av oss misliker. Akkurat denne stadige strømmen av kritikk kommer ikke fra slike. Den kommer fra de beste og mest troverdige kilder. Fra de moralske, trendsettende og prisvinnende. Hvilket gjør det til noe annet enn hets. Men det biter hardt.

For om du var 12 år og skulle velge, fra hvem ville du helst hørt dag ut og dag inn at du er et problem for verden? Fra den gufne naboen som ingen liker? Eller fra moren og faren din som er støtter i samfunnet ellers? Det er litt den situasjonen vi har her.

Dag ut og dag inn. På hundre forskjellige små og store måter, og i tusenvis av tekster. Hakk, hakk, hakk, hakk, hakk, hakk på gutter og unge menn. Har de problemer, så er det deres feil. Har andre problemer, så er det også deres feil. Ligger de bak, så er det deres feil. Karrer de seg opp, så har de tatt plassen fra noen som fortjener det mer enn dem.

Og denne konstante hakkingen kommer altså ikke fra nettets slimposer og mørke kroker. Det kommer ofte fra smilende ansikter og “gode” redaksjoner og politikere. Så hvordan kan det ikke stemme at de fortjener det? Hvilken ung mann eller gutt ville tvile på det, kildene tatt i betraktning?

Hakk, hakk, hakk. Hver eneste dag. Og hvorfor ikke? Det ligger karrierer, skryt og støtte i sånt. Du kan bli journalist. Du kan drive et magasin. Eller du kan opprette en organisasjon. En som kan bytte priser med andre organisasjoner. Eller – om du er i politikken – et nettverk i partiet ditt. Partilederen vil støtte deg. “How brave, how stunning”.

Hakk, hakk, hakk. Hver dag. Death by a thousand cuts, mens de sakker stadig lenger etter på stadig flere ting. Allerede er det en liten forskjell i kvinners favør når det gjelder livskvalitet i dette landet. Og den forskjellen kommer til å øke i tiden fremover. Som punchingbag for vellykkede og godt betalte vil de bare bli mykere og mykere i mageregionen, disse guttene. Konsekvensene av dette kan vi bare spekulere i.

Har ingen av disse folka sønner eller brødre?

Les mer av Espen Goffeng: