HjemNettavisNAV må møte i retten vedrørende barnebidrag

NAV må møte i retten vedrørende barnebidrag

Endelig blir det rettssak om når samværsfradraget kan reduseres og datoene ER satt til 16. og 17. Januar i Trøndelag tingrett.

Bakgrunnen for saken er godt beskrevet og forklart av TV2 og tre jussprofessorer her Juseksperter: – NAV-praksis i strid med loven (tv2.no)

I korte trekk så handler det om at NAV gir samværsfradrag for faktisk samvær og ikke for avtalt samvær. Dette medfører at det er økonomisk fordelaktig å sabotere samvær. Dette til tross for at det i bemerkningen som ble fremlagt sammen med lovforslaget om bidragsreglene står at bidragsreglene skal oppfylle følgende

• Barnets behov for midler til forsørgelse skal deles mellom foreldrene etter økonomisk evne og så rett og rimelig som mulig

• Regelverket skal oppmuntre til fortsatt omsorg fra begge foreldre

• Det skal legges til rette for private avtaler om bidraget

 se Ot.prp.nr.43 (2000-2001) pkt. 7.4.2 m/underpunkter


Da MannsForum startet arbeidet med å avklare jussen ble det raskt en forståelse om at dette ville ende med en rettssak. Det var ønskelige med et massesøksmål, men dessverre ble det som pilotsaker. Som forventet ble det også avslørt i planmøte 9. august at NAV prøver å skjule jussen. Dette fordi NAV kommer med masse opplysninger rundt hvem av foreldrene som skal ha gjort hva i begge sakene som er utvalgt som pilotsaker. 

MannsForum mener at det er god dekning for vårt standpunkt, fordi de to pilotsakene er valgt ut blant 8-10 saker. Dette ble gjort i samråd med Arbeids- og velferdsdirektoratet og sakene ble valgt nettopp fordi de skulle kunne belyse jussen. 

Samtidig kan vi nå dokumentere at Arbeids- og velferdsdirektoratet under prosessen med søksmålet har valgt å omgjøre/endre begrunnelse i to andre saker. Det blir etter MannsForum sin oppfattelse dermed ganske lite troverdig om Regjeringsadvokaten nå igjen prøver å endre begrunnelsen for de to aktuelle vedtakene. Dette fordi Arbeids- og velferdsdirektoratet mente at nettopp disse sakene var velegnet som pilotsaker.

MannsForum startet med arbeidet for å få avklart lovligheten av NAV sin praksis våren 2021. Les mer om dette på TV2 som omtalte saken, “Foreldre reiser gruppesøksmål mot staten etter omstridt NAV-praksis”.
Dette arbeidet koster både tid og penger.

Vi håper derfor at du vil være med å støtte saken videre nå som det endelig blir en rettssak mot NAV!

Se og støtt vår Spleis https://www.spleis.no/project/376106

Husk at du også kan bli medlem av MannsForum

Mer som dette:

spot_img
spot_img

MER Å LESE