HjemNettavisSøksmål mot NAV er anket til Lagmannsretten

Søksmål mot NAV er anket til Lagmannsretten

Staten gjør alt de kan for å forsøke å hindre at retten skal gjøre en prinsipiell vurdering av NAV sin etterlevelse av bidragsreglene.  

I første runde fikk staten med regjeringsadvokaten medhold i at saken ikke kunne føres som gruppesøksmål. I denne prosessen argumenterte regjeringsadvokaten for at saken burde føres som en pilotsak eller et fastsettelsessøksmål. 

Mannsforum mener et fastsettelsessøksmål i størst grad ville avklare problemstillingene som ønskes avklart, og det var derfor med både undring og forbauselse at MannsForum registrerte at regjeringsadvokaten, som tidligere argumenterte for fastsettelsessøksmål, plutselig også argumenterte i mot dette som et alternativ når MannsForum gikk videre med denne søksmålsformen. I prosessen for å føre saken som gruppesøksmål skrev regjeringsadvokaten følgende:

“Et representativt søksmål, hvor Mannsforum står som saksøker, men hvor påstanden og søksmålsgrunnlaget endres, presiseres og klargjøres, vil også være mulig. Etter statens syn

vil også denne prosessformen representere en bedre behandlingsmåte enn gruppesøksmål. Et slikt søksmål vil uten videre ivareta alle de hensyn Mannsforum påberoper, som f.eks. fokus, overføringsverdi, økonomi etc.”

Denne overraskende endringen i standpunkt og tilsynelatende trenering fra regjeringsadvokaten står i skarp kontrast til uttalelser fra både tidligere barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og NAV direktør Hans Christian Holte som i april 2021 uttalte at han imøteså en slik avklaring. Regjeringsadvokatens håndtering av saken fremstår med dette som i stadig større grad som en ren trenering av å få avklart NAV sin praksis enn noe annet og at regjeringsadvokaten på vegne av staten overhodet ikke har noe ønske om å få avklart dette spørsmålet på prinsipielt grunnlag. 

Og også i denne runden fikk regjeringsadvokaten og Staten rettens medhold. Det betyr at tingretten avviste søksmålet som et fastsettelsessøksmål i begynnelsen av desember. 

Men MannsForum gir seg fortsatt ikke, og har derfor anket til lagmannsretten. MannsForum mener at det å føre saken som en pilotsak vil medføre store svakheter og at det er store fordeler ved at søksmålet føres som et fastsettelsessøksmål. De to største fordelene er at ved et fastsettelsessøksmål blir ikke enkeltpersoner eksponert, og dermed heller ikke deres barn og at man får en generell rettsavklaring, da dommer ikke kan skrive en dom som er så spesifikk at den ikke kan overføres til andre saker. 

Vi har i forbindelse med anken gravet dybere i lovforarbeider til tvisteloven for å dokumentere hva den gir av muligheter for foreninger til å føre søksmål, og vi fant følgende som vi mener gjør at vi har en god sak for at lagmannsretten slippe inn saken.

“Departementet ser behovet for at det i en del særlige tilfeller må åpnes opp for en adgang til å angripe forskrifter ved et relativt generelt og abstrakt krav. Som utvalget anfører, er det behovet for en rettslig avklaring som her må være avgjørende. Når dette er til stede, og det framstår som en forsvarlig og hensiktsmessig måte å foreta domstolsprøvingen på, bør ikke en rubrisering av søksmålet som et “abstrakt forhold” være avgjørende.

Et annet eksempel hvor det bør være adgang til søksmål, gjelder anvendelsen av generelle normer i lovgivningen på konkrete saksforhold, for eksempel lovfestede aktsomhets- eller hensynsregler. Søksmålsadgangen bør være til stede så sant søksmålssituasjonen og partstilknytningen tilsier det, også der den generelle normen normalt forventes konkretisert gjennom vedtak av et forvaltningsorgan.”

Det som imidlertid er utfordrende er at om lagmannsretten nå tillater saken fremmet, så er det ikke lagmannsretten som skal behandle saken, men tingretten. Dette fordi anken alene omhandler det prosessuelle (altså hvordan saken skal føres) og ikke det materielle, altså selve det vi er uenige om. 

Dessverre tegner dette til å blir en lang prosess, men MannsForum har ingen planer om å gi seg. Men samtidig er vi avhengige av økonomisk hjelp fra alle der ute som støtter opp om å få en endelig avklaring på NAV sin praktisering av bidragsreglene der det utøves samværssabotasje. 

MannsForum oppfordrer derfor alle til å støtte vår spleis til støtte for dette arbeidet. Om mange nok støtter er det ikke mye som trengs fra hver enkelt person.

Men lik og del tidligere posting om vår spleis og gå inn selv og gi din støtte til denne viktige saken som berører alt for mange både foreldre og barn der ute.  

Hele anken kan leses i vedlagte lenke:

2023-01-06_MannsForum-anke-til-BL.pdf