HjemNettavisOvergrepstiltalt fostermor dømt: Slipper straff

Overgrepstiltalt fostermor dømt:
Slipper straff

Kvinnen fra Vestfold er dømt for å ha utført seksuelle overgrep på en mindreårig fostersønn. Til tross for at gutten også var under seksuell lavalder, slipper fostermoren straff for forholdet.

I fjor vår ble politiet kontaktet av en barnevernsansatt på Østlandet angående mulige seksuelle overgrep mot en gutt plassert i et fosterhjem. Da politiet rykket ut, fikk de overlevert et videopptak av fra et hemmelig kamera fosterfaren hadde plassert på et bad, etter at han hadde fått mistanker om at noe foregikk mellom fostermoren som nærmet seg 40-årene og gutten på 15 år.

TV2 har tidligere meldt at kvinnen ble pågrepet i april 2020 etter at politiet fikk overlevert videoen.

Avhørt på barnehus

Fem dager etter at kvinnen ble pågrepet i saken, ble fostersønnen avhørt på Statens barnehus.

TV2 melder at i første del av avhøret fra barnehuset forklarer gutten seg på en måte som gjør at politiet mistenker at 15-åringen kan ha utsatt kvinnen for overgrep. Så kommer resten av forklaringen, som gir grunnlaget for påtalemyndighetenes tiltale mot kvinnen.

Gutten sier også i avhøret at han anslår at fostermoren og han selv har hatt seksuell omgang mellom 50 og 100 ganger og at de to har følelser for hverandre. Og at han ikke ønsker at verken fostermoren eller han selv skal havne i fengsel.

Kort tid etter at gutten var blitt avhørt, valgte fostermoren å anmelde ham for voldtekt. Anmeldelsen hennes ble siden henlagt på bevisets stilling.

Mener hun er offeret

Rettssaken gikk i uke 15 i Vestfold tingrett.

Kvinnens forsvarer, Jon Anders Hasle, uttalte da til TV2 at kvinnen er helt klar på at hun er den som har blitt utsatt for overgrep.

Ifølge dommen var det 15-åringen som startet med å forgripe seg på 39-åringen. Det skjedde mens kvinnen sov sammen med gutten, fordi han var syk, melder NRK i dag om saken.

Kvinnen har i retten lagt frem erklæringer fra psykologer på at hun har diagnosen kompleks PTSD.

– Tidligere opplevelser med overgrep trigget denne «frysetilstanden», og hun klarte ikke å stoppe det, sier Hasle til NRK.

Dommen slår fast at kvinnen kan klandres fordi hun lot overgrepene fortsette og unnlot å varsle om det som skjedde, ifølge rikskringkastingen.

“Etter en samlet vurdering, kom rettens flertall til at kvinnen ikke skulle straffes, selv om hun ble kjent skyldig. Mindretallet, én meddommer mente at hun skulle frikjennes”, skriver NRK Vestfold og Telemark.

Det er straffelovens § 61 åpner for straffeutmålingsfrafall om det foreligger “helt særlige grunner”.

Dommen er ikke rettskraftig og kan ankes. Politiet melder til NRK at de ikke ønsker å kommentere saken før dommen er forkynt.